Användardiskussion:Ciken

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia
Välkommen till svenskspråkiga Wikipedia, Ciken!

Wikipedia är en wiki där alla kan redigera. Tillsammans hjälps vi användare åt att med denna teknik skapa ett fritt uppslagsverk för alla. Normalt bör alla utgå från att andra menar väl. Om du behöver hjälp, tveka inte att kontakta en fadder. Du kan också placera ut mallen {{Hjälp}} på denna diskussionssida, så hamnar sidan i en hjälpkategori som uppmärksammas. Ha tålamod med att dina ändringar kan återställas av andra användare, men alla versioner sparas så inget försvinner helt (inte ens det som "raderas").

Vi hoppas att du kommer att trivas här. Läs gärna hela denna välkomstruta för att få en snabbkurs i hur Wikipedia fungerar. Återigen: Välkommen!

Nyttiga länkar: Deltagarportalen Vanliga frågor Kontakt

Tips för nybörjare
  • Berätta gärna lite om dig själv
    Wikipedia är inte bara ett uppslagsverk, det är också ett nätverk. Om du vill kan du skriva om dig själv på din användarsida. Där kan du till exempel berätta om dina intresseområden och kunskaper. Du behöver inte avslöja någon personlig information. Läs mer här!
  • Respektera upphovsrätten!
    Lägg inte upp upphovsrättsskyddat material! Du kan ladda upp eget material under en fri licens eller välja bilder och andra mediefiler från Wikimedia Commons, den fria databasen. Läs mer här!
  • Skriv bara om relevanta ämnen
    En artikels ämne måste få tillräckligt allmänintresse och betydelse, så att tillräckligt många författare med kunskap om ämnet vill bidra till artikeln. Ange dina källor och skriv ut det självklara. Läs mer här!
  • Signera diskussionsinlägg
    Signera dina diskussionsinlägg med fyra tilde (~~~~) på diskussionssidor, så skapas automatiskt en signatur med tidsstämpel. Artiklar ska dock inte signeras. Radera inte material från diskussionssidan – arkivera istället på en undersida!
Om du hittar skräp
  • Ibland skapas skräpartiklar. Genom att skriva {{Radera|Motivering}} längst upp på artikeln, uppmärksammas den av administratörer.
  • Klotter är enkelt att återställa. Gå till historik och ”spara över” med en korrekt version. Om den senaste versionen är klotterversionen, klicka på Gör ogjord.

Är det något speciellt du undrar över svarar jag gärna så gott jag kan på frågor! /-nothingman- 14 juni 2008 kl. 16.41 (CEST)[svara]

Hej,

Jag har sett att du har engagerat dig i frågor som inte bara rör artiklar utan även hur Wikipedia fungerar. Du verkar också ha läst på innan du skriver saker. För det ska du ha all heder. //Hannibal 4 juli 2008 kl. 10.12 (CEST)[svara]

Tackar! Jag läser betydligt mer än jag skriver. Och jag vill gärna se saker i ett större sammanhang, hur de hänger ihop. Dessutom tycks ju wikipedia fungera så att alla kan redigera, så det gäller att ha bra argument för att göra en ändring :) Speciellt om det gäller sidor som många läser/använder.
Ser att du också är inne på att förändra namnrymden wikipedia. Jag har funderat på två saker som jag tror kan vara akuellt i ett större perspektiv:
  • Hålla isär hjälp- och wikipedianamnrymden. Föreslagsvis genom att hjälpen innehåller "verifierbar" information, exempelvis hur man gör en tabell. Det går ju att konrollera att informationen är korrekt.
  • Vissa sidor inom wikipedianamnrymden är ouppdaterade, det är tydligt. Och det bör bero på att de inte används. För sidor som används (i större utsträckning än någon enstaka) bör ju fel upptäckas och rättas till. Frågan jag ställer mig då är om någon kommer sakna om man tar bort de sidorna och fokusera på de som används, exempelvis policys och riktlinjer.
Ciken 4 juli 2008 kl. 11.13 (CEST)[svara]
Det där är bra frågor. Jag ställer mig fortfarande tveksam att skilja på de två namnrymderna. Än så länge finns det inget i Hjälp-namnrymden som inte skulle kunna ligga i Wikipedia-namnrymden (och tvärtom). Men andra kan förstås ha andra åsikter där. Någon har ju gjort Hjälp-namnrymden och ganska nyligen också. Den kanske har en annan synvinkel. Eller också inte.
När det gäller Wikipedia-sidorna så fokuserar de flesta på artiklarna, vilket är som det ska vara. WP-sidorna ska vara till hjälp. I själva verket ser jag det som ett sundhetstecken att det inte är så många som redigerar i dem. Men det som står i dem ska naturligtvis vara korrekt och uppdaterat. Det är lättare om det inte finns så många sidor. Men jag har lagt märke till att det finns ett starkt motstånd mot att radera artiklar, eftersom "information kan gå förlorad". Därför tror jag att allt arbete med metasidorna (som de kallas, se ordlistan) måste bestå i att 1) kolla vilka sidor som länkar vart, 2) länka om, och slutligen 3) slå ihop sidorna till större enheter. Det arbetet får vem som helst göra, men det kan vara bra att vara tålmodig här och lämna meddelanden på diskussionssidorna först om vad man har för avsikt att göra, innan man gör det. Det är nämligen många som bryr sig om metasidorna även om det inte alltid märks.
Jag tror till exempel att det kan vara bra att kontakta Habj, som har ännu mer erfarenhet än jag har.//Hannibal 4 juli 2008 kl. 12.09 (CEST)[svara]
Om jag fattat rätt är Hjälp-namnrymden egentligen tänkt för sidor som är inbyggda i programvaran; alltså sidor som förklarar hur wikitekniken funkar. Nu finns inte många sådana översatta till svenska, och istället har folk plockat in lite allt möjligt i den namnrymden (jag har ärligt talat ingen som helst koll på vad som finns där). Har du någon bra uppfattning om hur hjälp- och wikipedia-namnrymderna bör avgränsas? Annars vi kanske faktiskt, efter lite mer moget avvägande, borde avskaffa hjälp-namnrymden.
Jag är starkt emot att sidor i namnrymden Wikipedia tas bort. Även i de fall där de inte längre används, är de en del av projektets historia. Vad man kan göra är att märka sidor som inte längre används eller behövs med {{museum}}. Emellertid är jag övertygad om att inte alla sidor som är ouppdaterade, är det för att de inte används. Tvärtom. I många fall är det så att det är de nya som rotar igenom namnrymden Wikipedia för att skaffa sig ett hum. De nya känner sig ofta alltför nya i gården för att börja härja med sidor som beskriver hur saker funkar, och när de väl känner sig tillräckligt varma i kläderna är de ofta färdiga med sin genomläsningsrunda. Alltför få användare ägnar sin åt att dokumentera hur vi gör. Dokumentation av detta slag har av tradition låg aktivitet och ger inte mycket status. Det är till stor del därför svwp ser ut och fungerar som det gör. Min åsikt är alltså motsatt Hannibals. Att så få redigerar sidorna i namnrymden Wikipedia är ett sjukdomstecken. Man kan hitta de hiskligaste saker som någon skrev in för arton månader sedan, och som fått stå kvar! eftersom de flesta ser namnrymden Wikipedia som alltför helig.
Utan att ha någon som helst aning om hur de redigeringar du utfört i namnrymden Wikipedia ser ut, vill jag hälsa dig mycket välkommen till Wikipedias meta-pyssel! och jag vill råda dig att vara djärv, även i namnrymden Wikipedia. Om du hittar gammalt ouppdaterat skräp, kan du museummärka utan prut. Om ingen invänder, betyder det antingen att alla håller med eller att ingen kollar på sidan. Ibland kanske någon raskt rycker bort museum-skylten, och skriver något upprört på din diskussionssida. I sådana fall brukar resultatet till slut bli att sidan uppdateras, vilket är ett mycket positivt resultat. Man kan förstås börja med att skriva något på diskussionssidan istället. Det är en mjukare väg som ger färre konfrontationer, men också längre väg till resultat.
Om du behöver stöd efter alltför stor djärvhet, eller om du undrar saker i största allmänhet, fråga gärna på min diskussionssida. Mitt Wikipedia-engagemang är mindre nu än för några år sedan, men jag törs fortfarande påstå att jag är den som har mest överblick över namnrymden Wikipedia. Jag är dock mycket medveten om att det inte betyder att jag har extremkoll... utan snarare att det råder brist på människor som verkligen har överblick, och som hållit den uppdaterad.
Mitt minskade Wikipedia-engagemang innebär även att jag ibland är helt frånvarande längre tider. Det kan tänkas gå att nå mig på wiki-mail, men jag ger inga garantier. // habj 6 juli 2008 kl. 01.27 (CEST)[svara]

byggteknik[redigera wikitext]

Hej!

Såg på din användarsida att du var intresserad av byggteknik. Själv så är jag intresserad av kyrkoarkitektur och saknar därmed en massa artiklar som beskriver de facktermer som används. Jag bollar gärna ideér upp upplägg etc av sådana artiklar. Mvh Mikael Lindmark 6 juli 2008 kl. 10.09 (CEST)[svara]

Ser även att du har byggt upp din användarsida på ett väldigt snyggt sätt...! (snygg övergång där) En av svWiki's bästa, emm. xenus 4 augusti 2008 kl. 10.51 (CEST)[svara]
Tackar! Som ni säkert märkt har jag haft en vit period, när jag knappt hunnit börja skriva. Anledningen är att jag flyttat 80 mil i vårt avlånga land och börjat att jobba. Tidigare studerade jag och jag vågar påstå att jag hade mer fritid då... Men nu var det inte bara det det handlade om utan användarsidan. Jag lekte lite med portal arkitektur bara :) Dessutom ska ni veta att jag värderar era insatser som artikelskrivare större än användarssidssnickrare! Ciken 14 augusti 2008 kl. 23.04 (CEST)[svara]

Hej också,

Jag har rgistrerat mig här igen för att på nytt försöka få ordning på byggteknikområdet, som både här och på engelska wikipedia är något spretigt och ofukoserat. Får se hur mycket tid jag får, men kul att det finns fler som vill skriva om det. Är själv praktiserande brokonstruktör från Göteborg och kan mest inom områdena tunga betongkonstruktioner samt geokonstruktioner (pålgrupper, sponter etc.), samt till viss del FEM-modellering av anläggningskonstruktioner. Hoppas vi kan samarbeta? Mvh Leftrustle 13 september 2008 kl. 09.12 (CEST

Xenus Hall of Fame (kategori)[redigera wikitext]

Hej Ciken, jag är också, precis som Du, uttagen till Xenus Hall of Fame. Jag försökte skapa kategorin "Xenus Hall of Fame", och lägga in en länk till på Din sida. Jag lyckades dock inte riktigt, det är därför det i historiken till Din sida ser ut som något märkligt hänt, trots att sidan är oförändrad (jag har återställt alla förändringar). Om Du är intresserad av att vara med i kategorin, och vet hur man gör för att lägga dit en sådan, är Du välkommen att lägga in en länk till Kategori:Xenus Hall of Fame. Med vänlig hälsning--Yinandjang 10 augusti 2008 kl. 23.17 (CEST)[svara]

Jag ser att du gjort några försök! Jag tycker dock att det funkar lika bra att låta xenus sköta allt från sin sida :) Ciken 14 augusti 2008 kl. 23.04 (CEST)[svara]

Bergslagswikifika[redigera wikitext]

Hej! Jag tänkte höra bland dalfolk, västmanlänningar och gästrikebor om intresse finns för en samordnad träff någonstans, typ i mitten av den aktuella geografiska spridningen, där flest befinner sig eller där den som har svårast att ta sig därifrån bor. Kan du kanske vara intresserad av något dylikt? Vivo disk. 14 september 2008 kl. 21.13 (CEST)[svara]

Hej igen! Tänkte höra om du är intresserad av en fika eller pubkväll i Gävletrakten lördagen den 28/2? (hoppas du hinner läsa detta) Vivo 27 januari 2009 kl. 22.44 (CET)[svara]