Wikipedia:Arkivering

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Filing cabinet icon.svg

Till varje sida i Wikipedia finns en särskild flik för en diskussionssida. Om en diskussionssida blivit omfattande eller innehåller inaktuella diskussioner är det önskvärt att äldre diskussioner arkiveras, med en tydlig länk till arkivet så att det lätt går att hitta. Vanligen arkiveras diskussioner årsvis och kronologiskt, men kan på artikeldiskussioner där ett stort antal diskussioner förs även arkiveras ämnesvis. En praxis har vuxit fram på svenska Wikipedia att man inte bör radera inlägg på diskussionssidor utan bara arkivera. Att radera material som inte är av klotternatur räknas som mycket ofint.

Användardiskussioner[redigera wikitext]

Många Wikipedianer brukar arkivera sina användardiskussionssidor. Det enklaste sättet att arkivera är att:

  1. Skapa en undersida till din diskussionssida med namnet Användardiskussion:Användarnamn/Arkiv/2016 eller liknande.
  2. Klipp ut diskussionerna från din ordinarie diskussionssida. Lämna kvar de diskussioner som är nyare än en vecka.
  3. Klistra in diskussionerna på arkivsidan du skapade.
  4. Länka till arkivet från din ordinarie diskussionssida eller infoga mallen {{Arkiv}} (vanligast), {{Arkivtext}} (textvariant) eller {{Arkivbox|Undersidans namn}}.

När arkivet väl är skapat är det brukligt att inga nya diskussioner förs i arkivet. Om någon vill återuppta en diskussion från arkivet får denne starta en ny diskussion på den ordinarie diskussionssidan. För att göra användarna uppmärksamma på detta kan mallen {{Arkivsida}} läggas in överst på arkivsidan. För att försäkra dig om att arkivet inte ändras kan du, om du känner att skrivskydd är nödvändigt, be en administratör skrivskydda sidan eller skriva en skrivskyddsbegäran på Wikipedia:Begäran om åtgärder.

Wikipediasidor[redigera wikitext]

Många Wikipediaforum och Wikipediadiskussionssidor brukar arkiveras. Samma saker gäller här som på användardiskussionssidor men på Wikipedia(diskussions)sidor är det vanligare att arkiveringen utförs av en robot. Det finns dock flera sidor som arkiveras manuellt (såsom dessa sidor.)

Artiklars diskussionssidor[redigera wikitext]

Många diskussionssidor till artiklar med stor popularitet brukar arkiveras. Detta då det ofta brukar komma in diskussionsinlägg till dessa diskussionssidor på grund av populariteten. Diskussionssidor till artiklar med mindre popularitet brukar inte arkiveras eftersom det inte kommer in diskussionsinlägg till dessa diskussionssidor så ofta. Många artiklar (ofta stubbar) saknar diskussionssida, det vill säga att länken till diskussionssidan är röd.

Se även[redigera wikitext]