Användardiskussion:Rolaltu

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia
Välkommen till svenskspråkiga Wikipedia, Rolaltu!

Wikipedia är en wiki där alla kan redigera. Tillsammans hjälps vi användare åt att med denna teknik skapa ett fritt uppslagsverk för alla. Normalt bör alla utgå från att andra menar väl. Om du behöver hjälp, tveka inte att kontakta en fadder. Du kan också placera ut mallen {{Hjälp}} på denna diskussionssida, så hamnar sidan i en hjälpkategori som uppmärksammas. Ha tålamod med att dina ändringar kan återställas av andra användare, men alla versioner sparas så inget försvinner helt (inte ens det som "raderas").

Vi hoppas att du kommer att trivas här. Läs gärna hela denna välkomstruta för att få en snabbkurs i hur Wikipedia fungerar. Återigen: Välkommen!

Nyttiga länkar: Deltagarportalen Vanliga frågor Kontakt

Tips för nybörjare
  • Berätta gärna lite om dig själv
    Wikipedia är inte bara ett uppslagsverk, det är också ett nätverk. Om du vill kan du skriva om dig själv på din användarsida. Där kan du till exempel berätta om dina intresseområden och kunskaper. Du behöver inte avslöja någon personlig information. Läs mer här!
  • Respektera upphovsrätten!
    Lägg inte upp upphovsrättsskyddat material! Du kan ladda upp eget material under en fri licens eller välja bilder och andra mediefiler från Wikimedia Commons, den fria databasen. Läs mer här!
  • Skriv bara om relevanta ämnen
    En artikels ämne måste få tillräckligt allmänintresse och betydelse, så att tillräckligt många författare med kunskap om ämnet vill bidra till artikeln. Ange dina källor och skriv ut det självklara. Läs mer här!
  • Signera diskussionsinlägg
    Signera dina diskussionsinlägg med fyra tilde (~~~~) på diskussionssidor, så skapas automatiskt en signatur med tidsstämpel. Artiklar ska dock inte signeras. Radera inte material från diskussionssidan – arkivera istället på en undersida!
Om du hittar skräp
  • Ibland skapas skräpartiklar. Genom att skriva {{Radera|Motivering}} längst upp på artikeln, uppmärksammas den av administratörer.
  • Klotter är enkelt att återställa. Gå till historik och ”spara över” med en korrekt version. Om den senaste versionen är klotterversionen, klicka på Gör ogjord.

E.G. den 17 december 2009 kl. 22.56 (CET)[svara]

Testa här![redigera wikitext]

Test

Välkommen till Wikipedia! Trevligt att du vill experimentera med redigeringsfunktionen i Wikipedia. Din ändring fungerade men har nu återställts, raderats eller kommer att raderas. Om du vill prova mer, gör det då gärna i sandlådan. Tester på andra ställen måste återställas av någon. Även om du själv städar upp efter dig påverkas artikelhistorik och bevakningslistor, men i sandlådan kan man testa utan att störa. Man kan även förhandsgranska sina redigeringar för att se resultatet av sina ändringar utan att publicera.


Se även: introduktionssidan, vad Wikipedia inte är, fikarummet och faddrar.

Riggwelter 27 december 2009 kl. 00.23 (CET)[svara]

Om att skriva om sig själv[redigera wikitext]

Hej Roland! Välkommen till Wikipedia - här kommer en något mer personlig hälsning än de två mallar du fått ovan. Som du ser raderade jag artikeln om dig själv. Anledningen till detta är att vi rekommenderar att man inte skriver artiklar om sig själv, eftersom detta kan vara fråga om en rätt ordentlig intressekonflikt. Däremot får du gärna presentera dig på din användarsida, förutsatt att du gör det på ett personligt sätt och inte i CV-stil. Undrar du över något är du välkommen att fråga mig här nedan. Riggwelter 27 december 2009 kl. 00.28 (CET)[svara]

Hej Mattias, bra att du är polis och styr upp oss nybörjare. Jag undrar dock vilka lagar som gäller. Innan jag la ut en skriving om mig själv kollade jag upp andra liknande personer hur de presenteras. Och fann massor av liknande sidor. Menar du att de lagts upp av andra än dem själva? Det gäller t.ex. politiker, forskare, idrottsmän etc. Eller är det bara så att ingen (ännu) har raderat dem? Det finns t.ex. en centerpartist med samma namn som mig själv.
Hehe, tag mig absolut inte som polis, utan bara som erfaren wikipediaanvändare. Visserligen är några av oss administratörer, men det innebär inte att vi har mer att säga till om än andra, bara att vi har hållit på så länge på Wikipedia att vi fått wikipediagemenskapens förtroende att hålla lite extra koll. Visst finns det massor av artiklar om politiker, forskare, idrottsmän (och professorer!), men gemensamt för dem är att de med allra största sannolikhet inte lagts upp av dem själva utan av andra wikipedianer. Så är det med dig själv också - någon dag kommer kanske någon wikipedian att skriva en artikel om dig. Tills vidare får du gärna presentera dig på din användarsida, som jag skrev om ovan. Vi är mycket glada att du har kommit hit och ser fram emot att få nytta av din expertkunskap. Wikipedia behöver äldre och högutbildade bidragsgivare, så gissa om du är efterlängtad! Vill du veta mer om hur det går till att skriva artiklar finns det massor av hjälpsidor, till exempel vår stilguide, samt viktiga riktlinjer om verifierbarhet och källhänvisningar. Självfallet är du varmt välkommen att fråga mig eller någon annan om hjälp, vi svarar gärna på frågor! Min diskussionssida, där du kan kontakta mig, hittar du här. Här nedan kommer ett litet tips om hur du signerar dina inlägg på diskussionssidor som den här. Det är ett enkelt sätt för oss alla att hålla reda på vem som skrev vad och när. Återigen: varmt välkommen till Wikipedia! Riggwelter 27 december 2009 kl. 11.41 (CET)[svara]

Att signera[redigera wikitext]

På Wikipedia är det kutym att signera sina inlägg på diskussionssidor. Du signerar genom att avsluta ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) eller klicka på i verktygsfältet ovanför redigeringsrutan. Då skapas automatiskt en länk till din användarsida med tidsstämpel när du publicerar ditt inlägg. På så sätt blir det lättare för andra användare att se vem som har skrivit vad i diskussionen. Riggwelter 27 december 2009 kl. 11.41 (CET)[svara]