Antoine de Saint-Exupéry

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Antoine de Saint-Exupéry
En stillbild av Saint-Exupéry under en båttur i en sjö nära Montreal, Kanada, filmad maj 1942.
En stillbild av Saint-Exupéry under en båttur i en sjö nära Montreal, Kanada, filmad maj 1942.
Född 29 juni 1900
Lyon, Frankrike
Död 31 juli 1944
Yrke Författare och yrkesflygare
Nationalitet Frankrike
Framstående verk Lille prinsen

Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry, född 29 juni 1900 i Lyon, Frankrike, död 31 juli 1944, var en fransk författare och yrkesflygare, mest känd för verket Lille prinsen. Han omkom vid en spaningsflygning utanför Korsika.

Saint-Exupéry gick i jesuitskolor på skilda håll, bland annat i Schweiz och Paris. Han försökte studera till sjöbefäl men underkändes, studerade arkitektur och fullgjorde sin värnplikt som flygare, vilket blev livsavgörande för honom. Han blev 1926 framgångsrik civilflygare i Afrika och skapade även luftlinjer i Sydamerika.

Hans tidiga författarskap består av flygäventyr. Men efter knappt ett decennium kom det att bli filosofiskt, exempelvis Terre des hommes (Kamrater på en irrande planet) 1939, för vilken Saint-Exupéry fick Franska akademiens stora pris.

Han deltog i andra världskriget till och med Frankrikes kapitulation 1940. Efter en tid som författare i New York och Québec, gick han med i de fria franska styrkorna. Det var under en flygning för dem han försvann spårlöst över Medelhavet.

Bibliografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Priser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]