Armbandsur

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Armbandsur
Armbandsur av flera modeller
En klocka med ett så kallat natoband.

Ett armbandsur är ett ur som bärs i ett band runt handleden. Armbandsuret är en accessoar som finns i alla tänkbara prisklasser.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Det första armbandsuret specialtillverkades åt Napoleons syster av Bréguet år 1810.[1] Under det efterföljande seklet var armbandsuren avsedda för kvinnor.[1] Men armbandsur blev populära bland officerare i första världskrigets skyttegravar. Anfallen baserades på klockslag men fickuren var opraktiska att använda, därför bar en del av officerarna fickur i armhölster.[2] Armbandsur började inom kort att massproduceras och efter kriget blev armbandsuret en trend bland välklädda män.[2] 1933 tillverkades det första armbandsuret för barn; det bar Musse Pigg-motiv.[1] 1957 kom det första batteridrivna armbandsuret och 1972 var det premiär för digitala armbandsur.[1]

Funktion[redigera | redigera wikitext]

Urtavlan kan visa tiden (och datum) i digital form eller analog (visare).

Urverket kan antingen vara fjäderdrivet, batteridrivet, eller vara självuppdragande.

Avancerade armbandsur kan innehålla funktioner (en funktion hos ett armbandsur kallas för en "komplikation") som att visa astronomiska fenomen som månens faser, och också har datorliknande funktioner som miniräknare. Även modeller som kan fungera som mobiltelefoner och tv-apparater har tagits fram. Exempel på avancerade funktioner: Takometer: Mäter tid i förhållande till avstånd. Tourbillonmekanism: Kompenserar för skillnader i vertikal position och skillnader i jordens gravitationsfält.

Armbandsur är oftast stöt- och vattensäkra. Vattenskyddet på klockor anges ofta i enheten atm eller meter. 1 atm motsvarar ungefär trycket på 10 m djup, och 10 atm, dvs motsvarande trycket på 100 m djup, krävs för att armbandsuret skall klara användning i vatten.

Kända armbandsur-märken[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] ”Armbandsurets historia i årtal”. King Magazine. http://www.kingmagazine.se/artiklar/manual/20070514/armbandsurets-historia-i-artal/. Läst 7 maj 2012. 
  2. ^ [a b] ”När fick vi armbandsur?”. Världens Historia. http://varldenshistoria.se/fraga-oss/naer-fick-vi-armbandsur. Läst 7 maj 2012. 

Källor[redigera | redigera wikitext]