Krona (huvudprydnad)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Erik XIV:s krona tillverkad 1561 i det utseende den hade mellan 1818 och 1970. Den restaurerades delvis 1909, då diamantrosetter som sattes dit 1818 togs bort och som idag ingår i ett diadem. 1970 blev den så gott som fullständigt restaurerad till sitt ursprungliga skick, förutom diamanterna högst upp på bladen från 1818, där det tidigare satt pärlor. Då fick den bland annat en ny enklare hätta i röd sammet och fick också tillbaka sin ursprungliga mindre korsglob högst upp.

Krona, huvudprydnad med vilken bäraren särskiljs från omgivningen. Det har funnits i de flesta kulturer, hos mayafolket, det forna Egypten, Persien, och Ostasien.

Kronor av fjädrar eller horn förekommer bland flera folk som saknar skriftspråk. Sedan antiken är kransar vanliga, till exempel lagerkransar och rosenkransar. Eftersom guld ansågs vara den ädlaste metallen, utformades kungakronor i detta material, och som regel med ädelstenar. Kronan spelade roll dels som statustecken, men även som laddad symbol, där de olika ädelstenarna och kronans design kunde representera olika egenskaper och värdesatta ideal.

En med byglar sluten krona ("kungakrona") symboliserar suveränitet. Den används numera i praktiken nästan bara inom heraldiken, och placeras då ovanpå vapenskölden i ett statsvapen eller i vapnet för en statlig myndighet. Detta bruk är framförallt vanligt inom monarkier, men förekommer även sedan gammalt hos republiker, ett exempel är den gamla republiken San Marino liksom en gång republiken Venedig (som hade en speciell krona för dogen). Ungern är en modern republik som använder landets Stefanskrona i sitt vapen och i Ryssland finns kronor i vapnet, med flera.

I sagorna brukar kungarna och drottningarna gå omkring med kronan på huvudet. I konsten framställs ibland jungfru Maria med en krona med tolv stjärnor eller tolv ädelstenar. Tiaran består av tre kronor ovanför varandra, och får endast bäras av påven. Seden att använda brudkrona har dock troligen en annan innebörd.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Exempel på kronor[redigera | redigera wikitext]