Bananfluga

Från Wikipedia
Version från den 1 december 2017 kl. 21.08 av Skivsamlare (Diskussion | Bidrag) (Fix wikilänk)
Bananfluga
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeInsekt
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningTvåvingar
Diptera
UnderordningFlugor
Brachycera
FamiljDaggflugor
Drosophilidae
SläkteBananflugor
Drosophila
ArtBananfluga
D. melanogaster
Vetenskapligt namn
§ Drosophila melanogaster
AuktorMeigen, 1830[1]
Hitta fler artiklar om djur med

Bananfluga (Drosophila melanogaster) är en art i släktet bananflugor (Drosophila)[2] som tillhör familjen daggflugor (Drosophilidae).[1] Den är vanligtvis 2 till 2,5 millimeter lång och har fått sitt namn av att den ofta påträffas vid frukt. Dess livslängd är ungefär 30 dagar vid en temperatur av 29 °C. Ibland används ordet "fruktflugor", vilket är en felöversättning av det engelska ordet "fruit flies" (bananflugor). "Fruktflugor" är olämpligt eftersom det även kan beteckna borrflugor (Tephritidae). Helt felaktigt är att kalla dem "blomflugor", vilket är namnet på medlemmar i familjen Syrphidae.

Utseende

Hos naturtypen av den vuxna bananflugan är ögonen tegelröda och kroppen i huvudsak gul-brun, med tvärgående svarta ringar runt buken. Flugorna uppvisar könsdimorfism. Honorna är cirka 2,5 millimeter långa, medan hanarna är något mindre och baksidan av deras kroppar mörkare. Hanarna har dessutom en distinkt svart fläck på bakkroppen, som dock är mindre märkbar hos specimen som nyligen kläckts ur puppan. Vidare har hanarna en rad med borstliknande filament på första benparets tarser.

Ekologi

Precis som övriga tvåvingar genomgår bananflugan en så kallad fullständig metamorfos under sin levnadscykel, och utvecklas alltså först från ägg till en larv. Denna förpuppas efter en tid, och det är inte förrän i puppan som flugan utvecklas till fullbildad imago.

Bananflugan och människan

Inom vetenskapen

Arten används flitigt i genetik- och biologiforskningen.[3] I salivkörtlarna är bananflugans kromosomer relativt stora och lätta att studera. Den har dessutom en kort generationstid (cirka 20 dagar), ger stor avkomma samt äter billigt och lättillgängligt foder, vilket gör den till en bra modellorganism för genetiska studier. Bananflugan har fyra kromosompar. Dessa var bland de första större kromosomer som blev fullständigt kartlagda (år 2000).[4][5] En av de gener som först identifierades i Drosophila är "hedgehog" (engelska för igelkott). Proteinet "hedgehog" finns hos däggdjur och är viktig för organutvecklingen, som hjärnans utveckling eller framväxten av ben och armar. När genen muteras hos bananflugan så att den blir icke funktionell får flugembryot taggar, vilket gav den dess namn.

Det faktum att bananflugan förökar sig snabbt och är billig att odla har gjort att den ofta används som levandefoder till ytlevande akvariefiskar och mindre groddjur i fångenskap, exempelvis pilgiftsgrodor, samt till köttätande växter. I sådana sammanhang används ofta så kallade "vinglösa bananflugor" – i själva verket vanligtvis mutationer med förkrympta vingar eller missformade vingfästen.[6] Dessa flugor kan inte flyga utan tar sig endast fram genom att gå, vilket gör handhavandet av dem enklare då de används som foder.

Arten blev tekniskt sett det första djuret i rymden. Amerikanerna sköt upp bananflugor i V2-raketer år 1946, och flugorna användes redan då i vetenskapliga studier.[7]

Som skadedjur

Bananflugan förökar sig snabbt, och eftersom den trivs i rumstemperatur och klarar sig bra på matrester och dylikt som föda ses den ofta som ett skadedjur. Den som önskar bli av med dem i bostaden eller liknande kan med fördel blanda till ett glas med en del vatten, några droppar diskmedel, en del vinäger och två delar honung. Flugorna dras till blandningen och drunknar i den. Det enklaste sättet att bekämpa dem är dock att se till att de inte kan föröka sig, genom att inte ha gammal frukt eller dylikt tillgängligt.

Etymologi

Namnet Drosophila melanogaster är grekiska för "mörkbukad dagg-älskare" (δρόσος = 'dagg', φίλος = 'intim vän', 'älskare', μέλας = 'mörkfärgad', γαστήρ = 'mage').

Odlingskulturer av bananfluga
Hane (höger) och hona av D. melanogaster

Äggen är cirka 0,5 millimeter

Referenser

  1. ^ [a b] ITIS – Standard Report Page: Drosophila melanogaster
  2. ^ Åström Kenneth, Engström Christer, Marklund Kari, red (1989-). ”bananflugor”. Nationalencyklopedin. Höganäs: Bra böcker. Libris 8211184. ISBN 91-7024-619-X 
  3. ^ bananflugor i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 18 januarii 2011.
  4. ^ ”Sequenced genomes C - G”. Genome News network. http://www.genomenewsnetwork.org/resources/sequenced_genomes/genome_guide_p1a.shtml. Läst 30 januari 2015. 
  5. ^ ”The genome sequence of Drosophila melanogaster”. Science. 24 mars 2000. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10731132?dopt=Abstract. Läst 30 januari 2015. 
  6. ^ S. Tweedie, M. Ashburner, K. Falls, P. Leyland, P. McQuilton, S. Marygold, G. Millburn, D. Osumi-Sutherland, A. Schroeder, R. Seal, H. Zhang (19 november 2010). ”FlyBase Gene Report: Dmel\wg” (på engelska). FlyBase: enhancing Drosophila Gene Ontology annotations. The FlyBase Consortium. doi:10.1093/nar/gkn788. http://flybase.org/reports/FBgn0004009.html. Läst 18 januari 2011. 
  7. ^ Johansson, Roland (6 december 2006). ”Från bananflugor till Fuglesang” (på svenska). Hd.se. Arkiverad från originalet den 9 april 2012. https://web.archive.org/web/20120409103953/http://hd.se/mer/2006/12/06/fraan-bananflugor-till-fuglesang/. Läst 18 mars 2009. 

Externa länkar