Coldinuorden

Från Wikipedia
Ett Coldinukross i Eriksberg i Göteborg.
Ordenshus för logen Göta Coldin vid Bellmansgatan i Göteborg.

Coldinuorden är ett ordenssällskap som enligt egen uppgift går tillbaka på en sjöfararorden från medeltiden med rötter från området kring Medelhavet. Orden fortlever numera endast i Sverige och Finland. Ordensnamnets exakta innebörd och ursprung är känt endast av dem som innehar de högsta graderna. Enligt en av orden utgiven historik (Pravitz 1919) är den att beteckna som "ett hemligt brödraförbund, hvars ritual anknyter sig till en af världshistoriens största tilldragelser".

Coldinuorden i Sverige

Coldinuorden infördes till Sverige av kaptenen, friherre Carl Björnberg som 1757 (eller möjligtvis 1758) i Göteborg lärde känna den franske örlogskaptenen Francois Thurot, vilken tillhörde orden. De blev goda vänner och när Thurot kom tillbaka till Frankrike föreslog han för två höga dignitärer inom Coldinuorden, hertigarna de Noailles och de Belle-Isle, att Björnberg kunde vara en lämplig person att leda en svensk gren av orden. Förslaget accepterades och vid ett återbesök i Sverige följande år försåg han Björnberg med nödvändiga handlingar och ingående kunskaper om orden samt utnämnde honom till den svenska ordens högste styresman, "Acbaron Recor" (1759). Björnberg valde därefter ut ett femmannaråd med representanter från olika delar av det dåvarande Sverige (inklusive Finland). Den första svenska ordenslogen (inom orden kallad "karavell") invigdes i Stockholm ("Arla Coldin") år 1765. Den följdes inom kort av karavell på Sveaborg i Finland ("Månans Coldin") samt i Göteborg ("Göta Coldin") och Karlskrona ("Kronans Coldin"). Under en kort period fanns även en karavell på kolonin S:t Barthélemy ("Cialon Coldin") samt en "privat" karavell vid hovet i Stockholm ("Flottans Coldin") som grundades på eget bevåg av hertig Carl, vilken i sin befattning som storamiral tidigt hade påtagit sig rollen som den svenska ordens protektor.

Ordens symbol är en karavell med devisen "Med ljus från höjden går färden trygg". 1906 uppgick medlemsantalet i de tre svenska karavellerna till cirka 2000 personer, många med anknytning till marinen. Flera medlemmar av det svenska kungahuset (inklusive Carl XVI Gustaf) har varit beskyddare för och hedersledamöter i orden.

Även om ordens inre verksamhet och ritualer är hemliga är den utåt känd bland annat för de kors som finns uppsatta företrädesvis i skärgårdsområdena som förr i tiden främst skulle fungera som sjömärken. Innebörden av korset i märket är en ordenshemlighet. Långt tillbaka i tiden hade man vid upptäcktsresor sjövägen till främmande länder alltid med en representant från kyrkan ombord på fartygen. Märkena kom att fungera som väl uppmätta referenspunkter när man skulle uppdatera sina kartor.

Coldinuorden har många likheter med Neptuniorden, där det kristna budskapet och stöd för sjöfarande är några av de gemensamma nämnarna i ordnarnas värdegrund för sina verksamheter.

Svenska loger ("karaveller")

Arla Coldin (Stockholm)

Invigningen av fästningen Nya Chartago på ön Lilla Essingen i Stockholm.

Logen grundades den 8 maj 1765. Den utgör moderloge (eller "Stam Coldin") för övriga svenska karaveller. 1786 reste man fästningen Nya ChartagoLilla Essingen. Orden äger sedan 1807 fastigheten Piperska muren där också dess sammankomster äger rum.

Till kända medlemmar av logen hör Carl Michael Bellman, OS-medaljören Torsten Kumfeldt och kompositören Hugo Alfvén. Den senare har komponerat en särskild festsång till logen.[1]

Göta Coldin (Göteborg)

Logen grundades den 15 april 1768. Dess ordenshus ligger på Bellmansgatan 9 i centrala Göteborg.

Kronans Coldin (Karlskrona)

Orden grundades den 15 augusti 1769. Att döma av dess äldsta protokollsbok förefaller verksamheten dock ha upptagits på allvar först 1777. Efter att initialt ha haft verksamheten inhyrd i flera olika lokaler håller Kronans Coldin sedan 1821 sina sammankomster i stadens frimurarhus.

Styrande Recorer Kronans Coldin

Framstående personer som tillhört orden (ett urval ej ovan nämnda)

Coldinuorden i Finland

Redan 1766 lät Björnberg grunda en Coldinu karavell ("Månans Coldin") på fästningen Sveaborg i Finland. Dess förste Styrande Recor blev kammarherre Knut Leijonhufvud. Denna karavell tynade bort redan i början av 1800-talet och upphörde 1806. Dess siste Styrande Recor var konteramiral Carl Olof Cronstedt. Månans Coldin återinvigdes 1987 med friherre George Ramsay som Styrande Recor. Han efterträddes 2008 av lantbruksrådet Marcus Borgström.

Referenser

Noter

Källor

  • Hjalmar Pravitz: Kronans Coldinuordens historia 1769-1919 (Karlskrona 1919)
  • William Frylmark: "Kronans Coldinu Orden" i Ordensliv i Carlscrona (Föreningen Gamla Carlscrona Årsbok 1980, Karlskrona 1981)
  • Nordisk familjebok (artikeln "Coldinu-orden")
  • Coldinuorden, kortfattad historik.


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Coldinu-orden, 1904–1926.

Externa länkar