Crohns sjukdom

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Crohns sjukdom
Klassifikation och externa resurser
De tre vanligaste platserna för tarminblandning vid Crohns sjukdom; ileum, ileum + kolon och kolon.
ICD-10 K50
ICD-9 555
OMIM 266600
DiseasesDB 3178
MedlinePlus 000249
eMedicine med/477  ped/507
MeSH engelsk

Crohns sjukdom är en inflammatorisk sjukdom som kan drabba mag-tarmkanalen överallt från munnen till anus. Den räknas till gruppen inflammatoriska tarmsjukdomar, där också ulcerös kolit och mikroskopisk kolit ingår.

Sjukdomen har fått sitt namn efter dr. Burrill Crohn.

Klinisk bild[redigera | redigera wikitext]

Oftast är slutet av tunntarmen och delar av hela tjocktarmen drabbade. Inflammationen sträcker sig över alla tarmvägglager. Buksmärta, viktminskning och diarré samt blodig avföring är vanliga symtom. Perianala fistlar (blindgångar kring anus) och aftösa sår i munnen kan förekomma. Oftast är bara delar av tarmen drabbade med tydliga gränser mellan friska och sjuka regioner.

Crohns sjukdom kan vara kopplad till ledinflammation (artrit), knölros och ögoninflammation (uveit).

Sjukdomen är kronisk och går i skov (perioder). Den är också autoimmun. Sjukdomens orsak är okänd men misstänks vara dels miljöfaktorer och dels en medfödd genetisk känslighet.

Diagnos[redigera | redigera wikitext]

Vid diagnostik används oftast koloskopi och gastroskopi som båda har fördelarna att de inflammerade områdena kan observeras direkt och att vävnadsprover kan tas. Nackdelen är att större delen av tunntarmen är oåtkomlig för de båda metoderna. Mer indirekta metoder som tunntarmsröntgen, datortomografi och magnetisk resonanstomografi används även.

Behandling[redigera | redigera wikitext]

Kortison och 5-ASA används som förebyggande behandling. Ett skov behandlas med kortison och antibiotika, oftast Metronidazol eller Ciprofloxacin. Nya studier har påvisat att anti-TNF-alphaantikroppar lindrar sjukdomen. Basbehandling för Chrons sjukdom baseras på Infliximab. I vissa svårare fall kan kirurgi komma i fråga.

Aferes är något som börjar användas mer inom vården. Det fungerar genom att adsorbera överaktiverade vita blodkroppar från blodomloppet, och därigenom den minska effekterna av TNF-α (TNF-alphaantikroppar).

Forskning[redigera | redigera wikitext]

Studier genomförda på Lunds tekniska högskola visar att kombinationen av probiotika och blåbär kan lindra och skydda mot tarminflammationer, t ex Ulcerös kolit och Morbus Crohn.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]