Vinterkräksjuka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Norwalk-virus

Vinterkräksjuka, eller Norwalkinfektion (calicivirus), är en infektionssjukdom som orsakas av virus och innebär en akut mag- och tarminflammation, viral gastroenterit. Symptomen är diarré, kräkningar, muskelvärk och feber. Efter inkubationstiden på 12–48 timmar kommer symptomen mycket hastigt, ofta så fort så att den drabbade inte hinner dra sig undan, vilket ökar risken för smittspridning. Symptomen varar oftast 24 till 60 timmar och vanligen blir man fullt återställd.

Kräkningar, diarréer och magsmärtor förekommer. Sjukdomen förekommer mer frekvent mellan november och april, men kan förekomma även i andra månader. Dock är den allra vanligast mellan januari och mars. Därför kallas sjukdomen för vinterkräksjukan. Det viktiga är att man dricker mycket eftersom man förlorar mycket vätska.

Sjukdomen orsakas av ett flertal olika typer av virus och sjukdomsförloppet varierar något beroende på sort. I strikt bemärkelse rör det sig om calicivirus, med undergrupperna norovirus (så kallad Norwalk agent) och sapovirus.

Sjukdomen varar i ett fåtal dagar, men man är smittsam ytterligare i cirka två dagar efter det. Vinterkräksjukan är vanligen ofarlig, om än mycket obehaglig. Ingen specifik behandling finns. Personer som redan innan är försvagade av någon anledning riskerar dock att bli uttorkade, och kan behöva få vätskeersättning intravenöst. Vuxna och i övrigt friska människor behöver dock i regel ingen sjukhusvård. Den är inte immunitetsbildande, det vill säga, man kan bli smittad på nytt kort tid efter tillfrisknandet. Dock bär var femte svensk på en speciell genvariant som gör att calicivirus inte kan ta sig in i tarmens celler. I dessa fall har individen varit immun emot de vanliga virusen, men vintern 2009–2010 observerades en muterad variant av noroviruset som även drabbar immuna.

Smittan sprids via direkt eller indirekt kontakt med sjuka personer, framför allt vid pågående kräkningar, men kan också spridas via mat som förorenats av smittan. Dricksvatten eller livsmedel som har kommit i kontakt med den sjuka eller viruset kan också smittas. Hettar man upp vatten i minst 70 °C förstörs calicivirus. Det är speciellt viktigt att tvätta händerna efter toalettbesök och före måltid. Desinfektion av toaletter med mera bör göras med Klorin och andra klorbaserade rengöringsmedel. Alkoholbaserade desinfektionsmedel har begränsad effekt eftersom Calicivirus saknar lipidhölje.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]