Edmund Hillary

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Edmund Hillary
Edmund Hillary i Warszawa 2004
Född 20 juli 1919
Nya Zeeland Tuakau, Nordön, Nya Zeeland
Död 11 januari 2008 (88 år)
Auckland, Nya Zeeland
Yrke/uppdrag Bergsbestigare, diplomat
Maka Louise Mary Rose (1953–1975),
June Mulgrew (1989–2008)
Barn Peter (f. 1954), Sarah (f. 1955), Belinda (1959–1975)
Föräldrar Percival Augustus Hillary,
Gertrude Hillary (född Clark)

Sir Edmund Percival Hillary, KG, ONZ, KBE, född 20 juli 1919 i Tuakau, Nordön, död 11 januari 2008 i Auckland, var en nyzeeländsk bergsbestigare, mest känd för att han den 29 maj 1953, tillsammans med sherpan Tenzing Norgay, blev den förste som man med säkerhet vet tagit sig till toppen av jordens högsta berg - Mount Everest.

Bragden utfördes som en del av den nionde brittiska expeditionen till Mount Everest, ledd av Sir John Hunt.

Ungdom[redigera | redigera wikitext]

Hillary föddes i Tuakau, söder om Auckland där han gick på Auckland Grammar School. När han växte upp var han mindre än sina klasskamrater och väldigt blyg så han tog sin tillflykt till böcker och dagdrömde om ett liv fyllt av äventyr. Vid 16 års ålder blev han intresserad av klättring under en skolresa till Ruapehu. Han insåg att hans gängliga och illa koordinerade kropp var fysiskt stark och hade större uthållighet än flera av hans bergsklättrarvänner.

Expeditioner[redigera | redigera wikitext]

Hillary (till vänster) med Vivian Fuchs 1958 efter hemkomst från Samväldets transantarktiska expedition.
Edmund Hillary i Antarktis 1957

Under andra världskriget var han navigatör i Royal New Zealand Air Force. Han utgjorde en del av den brittiska spaningsexpeditionen till Everest 1951 ledd av Eric Shipton innan han gick med i det framgångsrika försöket 1953. Han besteg tio andra toppar i Himalaya under andra resor 1956, 19601961 och 19631965. Han nådde även Sydpolen som en del av Samväldets transantarktiska expedition, för vilken han ledde den nyzeeländska sektionen den 4 januari 1958. Han ledde också en jetbåtsexpedition från mynningen av Ganges till dess källa 1977.

År 1979 skulle han ha varit guide på den skickelsedigra Air New Zealand Flight 901, men var tvungen att dra sig ur på grund av arbetsåtaganden annorstädes. Han ersattes av den nära vännen Peter Mulgrew som förolyckades med flygplanet.

Erkännande[redigera | redigera wikitext]

Hillary dubbades till riddare när han blev riddarkommendör (Knight Commander, motsvarande kommendör av första klass i Sverige) av Brittiska Imperieorden den 16 juli 1953. Han var också medlem av Order of New Zealand (1987) och den 23 april 1995 tilldelades han Storbritanniens förnämsta utmärkelse, Strumpebandsorden.

Staty av Edmund Hillary blickande mot Mount Cooks topp.

Han var den enda levande nyzeeländaren som under sin livstid var med på en dollarsedel. Flera gator, skolor och organisationer runtom i Nya Zeeland och utomlands är nämnda efter honom. Några exempel är Hillary College i Otara, Edmund Hillary Primary School i Papakura och Hillary Commission.

För att markera tillfället för 50-årsjubileet av den första framgångsrika bestigningen av Everest gav den nepalesiska regeringen ett hedersmedborgarskap till sir Edmund vid en särskild jubileumsfest i Nepals huvudstad. Katmandu. Han är den första utländska personen att få en sådan titel av den nepalska staten.

Filantropi[redigera | redigera wikitext]

Hillary har ägnat mycket av sitt liv åt att hjälpa sherpas i Nepal genom Himalayan Trust som han grundade och gett mycket av sin tid och energi åt. Genom sina ansträngningar har han lyckats bygga flera skolor och sjukhus i denna avlägsna del av Himalaya. Han har sagt att han anser detta vara hans viktigaste prestation. Han var också hedersordförande i American Himalayan Foundation, en amerikansk icke vinstinriktad rörelse som hjälper till att förbättra ekologin och levnadsstandarden i Himalaya. Under 1980-talet var han Nya Zeelands höge kommissarie till Indien, där han flitigt efterfrågades som hedersgäst.

Hillary har på senare tid pratat om sitt förakt för attityden som många moderna bergsbestigare har. Han har särskilt kritiserat nyzeeländaren Mark Inglis och fyrtio andra klättrare som, i flera olika grupper, lämnade den brittiske klättraren David Sharp att dö i maj 2006. Hillary sade: ”Jag tycker att hela attityden mot att bestiga Mount Everst har blivit ganska skräckinjagande. Människorna vill bara komma upp på toppen, det är fel mot en man som lider av höghöjdsproblem och ligger under en sten, bara att lyfta på hatten, säga god morgon och fortsätta förbi.” Han berättade också för New Zealand Herald att han var skräckslagen över den känslokalla attityden bland dagens klättrare. ”De bryr sig inte ett dugg om någon annan som kan vara i fara och det imponerar mig inte alls att de lämnar någon under en sten för att dö.”

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia