Etiopisk-ortodoxa kyrkan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Etiopisk-ortodoxa kyrkan
Etiopiskt kapell
Typ Kristet samfund

Etiopisk-ortodoxa kyrkan är statskyrkan i Etiopien. Den är en ortodox kyrka med 35 miljoner medlemmar, och sorterade länge under den Egyptiska koptisk-ortodoxa kyrkan i Alexandria, men gjorde sig oberoende i mitten av 1900-talet när kejsaren Haile Selassie styrde Etiopien. Kristendomen i Etiopien, som är mycket gammal, antas ha utvecklats direkt genom att medlemmar av en gammal etiopisk judendom övergick till kristendomen.

Kyrkan vägrade delta på kyrkomötet i Chalcedon år 451 och erkänner bara de tre första ekumeniska mötena. Den Etiopiskt-ortodoxa kyrkan har i likhet med koptiska kyrkor och många östliga kyrkor en lära om att den mänskliga och den gudomliga naturen hos Jesus är fullständigt förenade i en natur. Den andra uppfattningen, som finns hos exempelvis Katolska kyrkan har en lära som förutsätter att det finns en mänsklig och en gudomlig natur hos Jesus.

I den Etiopiskt-ortodoxa kyrkans Bibel ingår vissa av Pseudoepigraferna.

Under mitten av 300-talet blev Etiopien kristet under kung Ezana. Kyrkan var länge beroende av den Koptisk-ortodoxa kyrkan, med säte i Alexandria i Egypten,men blev oberoende på mitten av 1900-talet. Den hade en blomstringsperiod på 1200- och 1300-talet då den bedrev omfattande mission och restaurerade gamla kloster.

Genom europeisk mission på 1800-talet närmade sig kyrkan den romersk-katolska kyrkan. Under 1900-talet försökte Italien under sin ockupation av landet göra kyrkan lojal mot Italien, men efter kriget ledde det i stället till att kyrkan frigjorde sig från den koptiska.

Reggaeartisten och rastafarianen Bob Marley fick en etiopisk-ortodox begravning 1981 i sitt hemland Jamaica, vilket enbart var möjligt eftersom han konverterat och döpts 1980 av den etiopisk-ortodoxa kyrkans ärkebiskop för Nordamerika 1980.[1]

Sedan 1993 finns det en separat eritreansk ortodox kyrka.

Etiopien är det enda landet utanför Europa som blivit kristet utan tvång och det äldsta kristna landet i världen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kernow Youth: Bob Marley New Jesus.

Se även[redigera | redigera wikitext]