Ivar Benlös

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ivar Benlös (Ivar inn beinlausi) (c. 794872 i Dublin?) var smeknamnet på Ivar Ragnarsson. Han var vikingahövding och enligt ryktet också en bärsärk. De flesta källor som ger någon form av beskrivning av hans personlighet karaktäriseras han ofta som mycket grym. 865 invaderade han East Anglia med sina bröder Halfdan Ragnarsson och Ubbe Ragnarsson. Fred slöts med östanglerna, men följande år intog han York. Detta verkar ha varit genomtänkt då kung Ella och kung Osberht förde inbördeskrig om makten och landet var splittrat. Kungarna slöt dock fred för att besegra sina gemensamma fiender och försökte återta York, men det slutade i katastrof. Både Ella och Osberht dräptes av nordmännen.

Ivar och Ubbe ska därefter ha anfallit Mercia. År 867 belägrade och erövrade Ivars och Ubbes armé Nottingham. Varken kung Burhred eller Æthelred kunde besegra vikingaarmén och man mutade dem istället. Nordmännen återvände till York och gjorde sig redo för nya strider. 869 invaderade de åter East Anglia. Uppgifterna om huruvida Ubbe stannade kvar i York eller följde med Ivar i fälttåget går isär. Dock så ska den östangliske kungen Edmund Martyren försökt stoppa vikingarnas framfart, men hans armé besegrades och förmodligen så tillfånga togs han under striden och avrättades på Ivars order. Vikingarna lär enligt legenden skjutit pillar i honom tills han dog. Detta ledde till East Anglias slutgiltiga undergång som ett eget kungarike. Därefter verkar Ivar helt lämnat över kommandot över armén till Ubbe och Halfdan. Vad det blev av Ivar är okänt. En teori är att han spenderade resten av sitt liv i Dublin där han ska ha ägt mark, men det kan röra sig om en helt annan Ivar. Hur som helst så hade Ivar tvingat två kungariken på knä och dödat tre kungar och skrivit in sig i historien.

Det finns en kontrovers om anledningen till att han kallades benlös. En del menar att det var fråga om impotens, medan skandinaviska källor pekar på en form av osteogenesis imperfecta (se nedan). Andra menar att han var otroligt vig, eller att det rörde sig om en missuppfattning gällande sedan att hövdingen bars på en sköld efter en seger. Det är också möjligt att var paralyserad från höften ner, vilket både skulle förklara "benlösheten" och rapporter om att Ivar saknade "lust och kärlek". Eftersom Vilhelm Erövraren enligt legenden ska ha förstört Ivars grav pga skrock lär vi aldrig få veta sanningen.

Nordiska källor[redigera | redigera wikitext]

Ivar Benlös var, enligt Ragnar Lodbroks saga, Ragnars äldste son tillsammans med Kraka. Han hade bara brosk i benen och man fick därför bära honom på en sköld. Han var dock stor, stark och vacker och en av de visaste som någonsin levat. Han var därför rådgivare till sina bröder Björn Järnsida, Sigurd Ormiöga och Vitsärk.

När kung Ella av Northumbria hade mördat deras far i en ormgrop blev Ella angripen av Ivars bröder, men lyckades slå tillbaka mot angreppen. Ivar tog sig till Ella och lovade fred på villkor att han skulle få så mycket land som kunde täckas av en oxhud. Ella gick med på detta, men Ivar skar oxhuden i en så fin rem att han kunde dra den runt hela York (eller London i en yngre saga). Därefter styrde han staden och var så generös att han drog till sig de bästa kämparna.

När Ivars bröder angrep för andra gången så huserade de bästa krigarna hos Ivar och Ella förlorade. Bröderna bestämde sig för att rista blodörn på kung Ella och därefter blev Ivar kung av England.

En genetisk sjukdom[redigera | redigera wikitext]

1949 publicerade dansken Knud Seedorf en artikel som hette Osteogenesis imperfecta: A study of clinical features and heredity based on 55 Danish families där han observerade att Ivar Benlös troligen led av Ostegeneosis imperfecta. Det finns mindre allvarliga former av sjukdomen där den drabbade kan vara drabbad i benen men annars vara fullständigt normal.