Ivar Benlös

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ivar Benlös (Ivar inn beinlausi) (c. 794872 i Dublin) var smeknamnet på Ivar Ragnarsson. Han var vikingahövding och enligt ryktet också en bärsärk. 865 invaderade han East Anglia med sina bröder Halfdan Ragnarsson och Ubbe Ragnarsson. Fred slöts med östanglerna, men följande år intog han York.

Det finns en kontrovers om anledningen till att han kallades benlös. En del menar att det var fråga om impotens, medan skandinaviska källor pekar på en form av osteogenesis imperfecta (se nedan).

Nordiska källor[redigera | redigera wikitext]

Ivar Benlös var, enligt Ragnar Lodbroks saga, Ragnars äldste son tillsammans med Kraka. Han hade bara brosk i benen och man fick därför bära honom på en sköld. Han var dock stor, stark och vacker och en av de visaste som någonsin levat. Han var därför rådgivare till sina bröder Björn Järnsida, Sigurd Ormiöga och Vitsärk.

När kung Ella av Northumbria hade mördat deras far i en ormgrop blev Ella angripen av Ivars bröder, men lyckades slå tillbaka mot angreppen. Ivar tog sig till Ella och lovade fred på villkor att han skulle få så mycket land som kunde täckas av en oxhud. Ella gick med på detta, men Ivar skar oxhuden i en så fin rem att han kunde dra den runt hela York (eller London i en yngre saga). Därefter styrde han staden och var så generös att han drog till sig de bästa kämparna.

När Ivars bröder angrep för andra gången så huserade de bästa krigarna hos Ivar och Ella förlorade. Bröderna bestämde sig för att rista blodörn på kung Ella och därefter blev Ivar kung av England.

En genetisk sjukdom[redigera | redigera wikitext]

1949 publicerade dansken Knud Seedorf en artikel som hette Osteogenesis imperfecta: A study of clinical features and heredity based on 55 Danish families där han observerade att Ivar Benlös troligen led av Ostegeneosis imperfecta. Det finns mindre allvarliga former av sjukdomen där den drabbade kan vara drabbad i benen men annars vara fullständigt normal.