Aslög

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För servisen, se Aslög (porslin).
För kanonbåten, se HMS Aslög.
Kung Heimer och Aslög såsom August Malmström föreställde sig dem på 1800-talet.

Aslög eller Aslaug, även kallad Kraka, Kráka och Randalin, är i nordisk mytologi dotter till Sigurd Fafnesbane och Brynhild, samt maka till Ragnar Lodbrok. Hon förekommer i Snorres Edda, Völsungasagan och Ragnar Lodbroks saga.

Legendens Aslög[redigera | redigera wikitext]

Aslög var dotter till Sigurd och sköldmön Brynhild, men uppfostrades av Brynhilds styvfar, Heimer. Heimer blev vid föräldrarnas död bekymrad över flickans säkerhet, och byggde därför en harpa som var stor nog för henne att gömma sig i. Han levde sedan som en fattig, kringvandrande harpspelare och bar omkring på harpan med Aslög gömd inuti.

De två kom så småningom till SpangereidLindesnes i Norge, där de stannade över natten hos ett par vid namn Åke och Grima. Åke tyckte sig ha sett att harpan innehöll värdesaker, och berättade om detta för sin hustru. Grima övertalade honom då att döda Heimer medan denne sov. När de öppnade harpan och istället fann Aslög, så tog de hand om och uppfostrade henne som sin egen, och gav henne namnet Kraka (kråka). För att dölja hennes nobla ursprung tvingade de henne att ständigt vara smutsig och bära smutsiga kläder.

Kraka såsom Mårten Eskil Winge föreställde sig henne 1862.

Vid ett tillfälle då hon badade blev hon dock upptäckt av Ragnar Lodbroks mannar, som skickats i land för att baka bröd. Betagna av hennes skönhet lät de brödet brännas vid, och när Ragnar frågade ut dem om denna fadäs, så berättade de om flickan de sett. Ragnar lät eftersända henne, men för att testa hennes list beordrade han att hon skulle komma vare sig påklädd eller naken, varken hungrig eller mätt, varken ensam eller i sällskap. Kraka kom då till honom iförd ett nät, med en lök i munnen och endast en hund som sällskap. Ragnar lät sig imponeras, och tog henne till sin hustru. De fick sedan sönerna Ivar Benlös, Björn Järnsida, Vitsärk och Ragnvald.

När Ragnar besökte lydkonung Östen Beli, övertalade denne honom att överge Kraka och istället gifta sig med prinsessan Ingeborg. När han återkom hem hade tre fåglar redan avslöjat dessa planer för Kraka, som tillrättavisade honom och avslöjade sitt sanna ursprung. För att bevisa att hon var dotter till Sigurd, som dödat Fafner, berättade hon att hon skulle föda ett barn med en orm avbildad i ögat. Detta visade sig stämma när hon födde Sigurd Ormiöga. När Östen fick höra att Ragnar ändrat sig gjorde han uppror, men dräptes av Ragnars och Krakas söner.

När Ragnar åtog sig sin ödesdigra resa till England, så lyssnade han inte på Krakas varningar om de dåliga förhållanden som rådde ombord, och resan blev ett nederlag. När kung Ella kastade honom i en ormgrop skyddades han av en förtrollad tröja som Kraka sytt; först när tröjan avlägsnats kunde ormarna bita Ragnar, vilket blev hans död.

Kung Heimer och Aslög[redigera | redigera wikitext]

"Kung Heimer och Aslög" är titeln på en populär ballad med text av Frans Hedberg och musik komponerad 1870 för soloröst och orkester (piano) av August Söderman.[1] Sången var ett av Jussi Björlings paradnummer.

August Malmströms målning från 1859 med samma titel anses vara konstnärens genombrott.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelska Wikipedia
  1. ^ Anne Feeney. ”Kung Heimer och Aslög, for voice & orchestra”. All Music Guide. http://www.answers.com/topic/kung-heimer-och-asl-g-for-voice-orchestra. Läst 5 juni 2010. 
  2. ^ ”August Malmström – torparsonen som blev konstprofessor”. Swedensite. http://www.swedensite.com/nymalmstr.html. Läst 5 juni 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]