Johan Henrik Scheffel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Christopher Polhem (1661-1751), med Nordstjärneorden om halsen, porträtterad 1741 av Johan Henrik Scheffel

Johan Henrik Scheffel, född 9 april 1690 i Wismar, död 21 december 1781 i Västerås, var en i Sverige verksam konstnär.[1] Han är mest känd för sina porträtt, av bland andra Carl von Linné, Christopher Polhem och Hedvig Charlotta Nordenflycht.

Scheffel tillhörde en släkt, som haft flera framstående medlemmar och som införts på svenska riddarhuset med hans broder Mårten Fredrik, adlad Stiernefelt. Scheffel kom till Stockholm 1723 och var då en utbildad och skicklig porträttmålare, skolad i Tyskland och Nederländerna. Han sågs väl av David von Krafft hade snart en framskjutande position bland de inte så få porträttmålare, som verkade i Sverige under frihetstiden. 1735 blev han ledamot av den då stiftade Ritarakademien, och 1763 erhöll han direktörs namn, heder och värdighet. Hans stora flit och sparsamhet möjliggjorde det för honom att tillbringa en lugn och i ekonomiskt hänseende sorgfri ålderdom. Från 1765 var han bosatt i Västerås.

Scheffel bildar epok i det svenska porträttets historia. Han tillhör genom uppfattning, färg- och formgivning en annan skola än den David Klöcker Ehrenstrahl och Krafft representerar. Fastän han inte slaviskt följde någon viss mästare, kan man ändå räkna honom som nära stående å ena sidan med tyskarna Balthasar Denner och Johann Salomon Wahl, å den andra med åtskilliga senholländska mästare.

I hans ganska ojämna konst kan man knappt skilja mellan några bestämda skeden. Hans glanstid är 1730- och 1740-talen. Tavlor av Scheffel, i allmänhet ej signerade, förekommer i många offentliga och enskilda samlingar i Sverige.

Johan Hörner gick i lära hos Johan Henrik Scheffel.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Scheffel, Johan Henrik i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1916)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]