Mindre albatross

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mindre albatross
Status i världen: Starkt hotad
Thalassarche chlororhynchos.png
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Petrellfåglar
Procellariiformes
Familj Albatrosser
Diomedeidae
Släkte Thalassarche
Art Svartbrynad albatross
T. chlororhynchos
Vetenskapligt namn
§ Thalassarche chlororhynchos
Auktor J.F. Gmelin, 1789
Synonymer
Gulnäbbad albatross
Diomedea chlororhynchos
Hitta fler artiklar om fåglar med

Mindre albatross (Thalassarche chlororhynchos) är en havsfågel i familjen albatrosser (Diomedeidae).

Utbredning och taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Arten häckar i två separata populationer i Sydatlanten respektive Indiska oceanen och det råder olika meningar huruvida det rör sig om två distinkta arter (Sibley & Monroe 1990, 1993) eller två underarter. Tidigare förde man dem till det större släktet Diomedea men detta släkte är nu uppdelat och mindre albatross förs till släktet Thalassarche (Brooke 2004).

Uppträdande utanför häckningstid[redigera | redigera wikitext]

Utanför häckningstid återfinns de båda bestånden mest mellan 30°S och 40°S. På grund av att arten splittades upp ganska nyligen är det dock dåligt exakt känt hur dessa båda taxas utbredning under icke häckningstid ser ut. Man vet att under södra halvklotets vinter är carteri den talrikaste albatrossen vid Agulhas bank söder om Agulhas i Sydafrika och att mindre albatross är vanlig utanför Brasiliens kust året om. Den uppträder i högre grad i varma vatten än exempelvis svartbrynad albatross, och återfinns sällan i de kalla delarna av Benguelaströmmen som finns utanför Afrikas sydvästra kust. Taxonet chlororhynchos observeras i undantagsfall så långt norr ut som runt St. Helena på 16°S och detta taxon är den vanligast observerade albatrossen i Nordatlanten, där den dock är sällsynt. De flesta fynd i Nordatlanten, drygt 15 stycken, har gjorts i de västra delarna och främst utefter kuststräckan från Florida till Newfoundland.

Uppträdande i Västra palearktis[redigera | redigera wikitext]

Det första fyndet i Västra palearktis gjordes den 13 april 1994 utanför Halten i Sør-Trøndelag i Norge. Sommaren 2007 observerades 2 till 4 individer i Nordvästeuropa. Först sågs en individ utanför Grip i Møre og Romsdal i Norge den 28 juni och mellan 4 och 8 juli såg man vad man tror var samma individ utanför Trondheim. Den 29 juni togs en individ om hand på Brean Beach i Somerset i Storbritannien vilken släpptes morgonen efter och kring den 3-4 juli fotograferades en individ i insjön Manor Farm Fishing Lake i Lincolnshire. Den 8 juli observerades en individ först utanför Domsten i Skåne för att sedan observeras utanför Landskrona, Barsebäckshamn och i Lommabukten där den till slut flög in mellan två bostadshus och försvann.

Huruvida dessa observationer gäller chlororhynchos eller carteri är än så länge ej säkerställt.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Porträtt. Notera den gula näbbryggen.
Flyktbild, juvenil.
Flyktbild, adult.

Mindre albatross är en liten albatross, drygt stor som en havstrut fast med längre, smalare vingar som är mörkt gråbruna på ovansidan och vita med mörk inramning på undersidan. Kroppen är vit men ryggpartiet mellan vingarna är mörkt liksom stjärten. Dess huvud, nacke, mantel och överdelen av bröstet är grått och generellt är taxonet bassi ljusare.[1] Den har en kraftig svart näbb med gul näbbrygg (vilket kan vara svårt att se i fält) som blir rödaktig vid den nedvinklade näbbspetsen. Den är också svart kring ögat vilket accentuerar ögat och ger den en bister uppsyn. Innan ungfåglarna blir könsmogna är de ljusare eller vita på huvudet men har ofta en grå mantel. Den gula näbbryggen framträder också tydligare när fågeln börjar närma sig könsmognad.

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Häckningen pågår under en lång tid, från september till februari, och det tar flera år för ungfåglar att bli könsmogna.

Status[redigera | redigera wikitext]

Atlantpopulationen uppgavs omfatta mellan 165 000 och 185 000 individer och den indiska mellan 160 000 och 180 000 individer, men dessa siffror härrör från slutet av 1980-talet och man tror därför att båda populationerna är mindre idag. Båda bestånden har klassificerats som starkt hotade (EN) på IUCN:s rödlista över hotade arter.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Engelska Wikipedias artikel Atlantic Yellow-nosed Albatross, läst 2007-09-09

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]