Nils Torvalds

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nils Torvalds

Nils Torvalds född 7 augusti 1945 i Ekenäs, är Svenska Folkpartiets Europaparlamentariker och tidigare finlandssvensk journalist som arbetar med svenskspråkig radio och TV i Finland. I maj 2006 anslöt sig Nils Torvalds till Svenska Folkpartiets lokalavdelning i Helsingfors centrum , och han har också varit partiets viceordförande. I juli 2012 blev han ledamot av Europaparlamentet, då Svenska Folkpartiets tidigare representant, Carl Haglund, blev partiordförande och försvarsminister. Torvalds tog då också över parlamentsutskotten för fiskeri, budget, ekonomi och valutafrågor och utskottet för medborgerliga fri-och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor. Torvalds medverkade också som den liberala gruppens representant i Europaparlamentets utredning av Europeiska centralbankens, Europakommissionens och Internationella valutafondens , den så kallade trojkans, hantering av Grekland, Spanien, Portugal och Cypern i den ekonomiska krisen.

I Europaparlamentsvalet 2014 blev Nils Torvalds vald till Svenska Folkpartiets enda Europaparlamentariker med 29 241 röster och tog därmed Finlands tionde mandat[Ref 1].

Han är expert på Ryssland, och var mellan 1995 och 1999 korrespondent i Moskva och 2000-04 korrespondent i Washington, D.C.. Han är far till Linus Torvalds och son till Ole Torvalds.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://val.yle.fi/resultat/2014/eu-valet/kandidaterna_enligt_jamforelsetal.html