Nils Torvalds

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nils Torvalds

Nils Torvalds, född 7 augusti 1945 i Ekenäs, är en finlandssvensk journalist och politiker. Tidigare arbetade han med svenskspråkig radio och TV i Finland. I maj 2006 anslöt sig Nils Torvalds till Svenska Folkpartiets lokalavdelning i Helsingfors centrum, och han har också varit partiets viceordförande. I juli 2012 blev han ledamot av Europaparlamentet, då Svenska Folkpartiets tidigare representant Carl Haglund blev partiordförande och försvarsminister. Torvalds tog då också över platsen i parlamentsutskotten för fiskeri, budget, ekonomi och valutafrågor och utskottet för medborgerliga fri-och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor. Torvalds medverkade också som den liberala gruppens representant i Europaparlamentets utredning av Europeiska centralbankens, Europakommissionens och Internationella valutafondens (den så kallade trojkans) hantering av Grekland, Spanien, Portugal och Cypern i samband med Eurokrisen.

I Europaparlamentsvalet 2014 blev Nils Torvalds vald till Svenska Folkpartiets enda Europaparlamentariker med 29 241 röster och tog därmed Finlands tionde mandat[1].

Han är expert på Ryssland, och var mellan 1995 och 1999 korrespondent i Moskva och 2000-04 korrespondent i Washington, D.C.. Han är son till Ole Torvalds och far till Linus Torvalds.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://val.yle.fi/resultat/2014/eu-valet/kandidaterna_enligt_jamforelsetal.html