Hoppa till innehållet

Nordens Ortodoxa Apostoliska Kyrka

Från Wikipedia

Nordens Ortodoxa Apostoliska Kyrka (NOAK) är en ortodox kyrka verksam i Norden. Den inregistrerades som kyrkosamfund 2015, då den största delen av den gammalkatolska Nordisk-katolska kyrkan (NKK) i Sverige, genom ett beslut av Heliga synoden i Kiev, upptogs som Skandinaviens Dekanat av Ukrainska ortodoxa kyrkan, det s k Kievpatriarkatet (UOC-KP), som är Ukrainas största trossamfund, med cirka 25 miljoner medlemmar, men flera av de ledande personer som bildade NOAK har varit verksamma i olika kyrkliga samfund i Sverige sedan mitten av 1990-talet.

NOAK betraktar sig som en all-ortodox kyrka, men betjänar främst svenskar och ukrainare, samt mindre grupper av montenegriner, moldaver, makedonier, kroater och tadzjiker. Huvudspråket är svenska, men gudstjänster förekommer även på andra språk. Medlemsantalet i Skandinavien anges till 11 500, men siffran är svåruppskattad, då nästan hälften av kyrkans medlemmar befinner sig i Norden med oklara uppehållstillstånd. Inom NOAK finns idag (november, 2017) tre reguljära församlingar, Gudsmoderns Beskydds församling i Stockholm (moderförsamlingen, som även var moderförsamling för NKK), Heliga Halvards och Nikolaus församling i Göteborg (tidigare Kristi Himmelsfärds församling) och Helige David av Munktorps församling i Västerås. Mindre kyrkogrupper (utan egen präst) återfinns även i Oslo, Åbo, Malmö och Växjö.

Verksamheten leds av Igumen (Abbot) Serafim (civilt namn Matteus Maria Furemalm, tidigare präst i Svenska kyrkan 1998-2012, samt ansvarig präst och biskopsvikarie i NKK 2012-2015), som även fungerar som Kievpatriarkatets dekan (prost) för Skandinavien, men NOAK står under biskoplig tillsyn från Ärkebiskopen Hilarion av Rivne och Ostroh i Ukraina, vilken även är Kievpatriarkatets Exark för Västeuropa. NOAK:s Domkapitel leds av Igumen Serafim, tillsammans med kanslern, protodiakonen Petrus Michael, och två vice kansler. I övrigt finns tre kyrkoherdar i Stockholm, i Göteborg och i Västerås, samt ytterligare präster och diakoner på dessa orter, totalt sju präster och diakoner. Kyrkan är medlem i olika, lokala, ekumeniska organisationer och har ställning som samverkanspart till Studieförbundet Bilda, samt har goda relationer till den Romersk-katolska kyrkan, då en del av NOAK:s ukrainska medlemmar lever i blandade äktenskap där den ena parten tillhör den Ukrainsk-katolska (bysantinsk-katolska) kyrkan, som är unierad med Rom. På grund av Kievs patriarkat ”inte är en erkänd kyrkojurisdiktion inom den Ortodoxa kyrkans kanoniska gemenskap” och de kanoniska förhållanden mellan sin moderkyrka i Ukraina (UOC-KP) och Moskvapatriarkatet i Ukraina (UOC-MP), har NOAK ännu inte beviljats inträde i Sveriges Kristna Råd, men man samarbetar trots detta med flera av de ortodoxa kyrkorna i Sverige, såsom den Koptiska kyrkan, den Syrisk-ortodoxa kyrkan och den Eritreansk-ortodoxa kyrkan, och man upprätthåller goda kontakter med såväl Svenska kyrkan som andra samfund i de länder man verkar.

Kyrkan har, ända sedan tiden som NKK, även ett samarbete med Equmeniakyrkan, och i Stockholm lånar man Ansgarskyrkan (Equmenia) i Lidingö Centrum för sina gudstjänster. Tidigare hade kyrkan sin verksamhet i Trefaldighetskyrkan (Equmenia) på Östermalm. Förutom gudstjänstverksamhet, bedriver NOAK barnverksamhet, kulturarrangemang, hemspråksundervisning på ukrainska, kurser i svenska för invandrare, pilgrimsresor till platser viktiga för nordisk ortodoxi och seminarier i nordisk kyrkohistoria. [1]

Källor

Externa länkar

Se även