Norderön

Karta över Norderön med angränsande öar.

Norderön är den näst största ön i centrala Storsjön i Jämtland. Ön tillhör Östersunds kommun.

Ön ligger i Norderö distrikt (Norderö socken), och är en mycket gammal kulturbygd. Förbindelsen med fastlandet utgörs av Trafikverkets färjor till Håkansta i Marby på västra sidan,[1] och till Isön i Sunne på östra sidan,[2] samt under vintertid isvägar.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Norderön är namngiven efter den fornnordiska guden Njord, far till fruktbarhetens gud Frö. I de tidigaste källorna skrivs Norderön som Njærðarey. Mitt på ön står en av de äldsta kyrkorna i Storsjöbygden, Norderö kyrka från 1100-talet. Kyrkans takstolar sägs vara byggda år 1171 och är ett av de tidigaste exemplen på takstolar som tillverkats i Norden. Gravhögar på åkermarken vittnar om järnålderns norderöbönder. En fornminnesplats med kokgropar från 1000-talet finns på öns östra strand, strax norr om ångbåtsbryggan. År 1560 fanns det åtta gårdar på Norderön.

Nutid[redigera | redigera wikitext]

Norderön har idag omkring 140 fastboende. Från Norderön kan man ibland se vikingaskeppet Hrafn segla. Skeppet ägs av vikingaföreningen Österhus Vänner som skapat en vikingatida kulturmiljö på en del av ön.[3]

På Norderön finns en 18-håls golfbana med café.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Håkanstaleden Arkiverad 19 december 2013 hämtat från the Wayback Machine. från Trafikverket
  2. ^ Isöleden Arkiverad 6 augusti 2013 hämtat från the Wayback Machine. från Trafikverket
  3. ^ Vikingaföreningen Österhus Vänner
  4. ^ ”Norderöns Golfbana”. Arkiverad från originalet den 10 januari 2014. https://web.archive.org/web/20140110103420/http://php.spela-golf.nu/. Läst 10 januari 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]