Nyköpings BIS

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nyköpings BIS
Hemort Nyköping,  Sverige
Aktiv 1965-
Verksamhet Fotboll
Friidrott
Tidigare verksamhet Ishockey

Nyköpings BIS, eller Bissarna är en sportklubb i Nyköping i Sverige. BIS är en förkortning för Boll- och IdrottsSällskap vilket är en relativt ovanlig förkortning för en idrottsförening. Historiskt sett var det Nyköpings SK och Nyköpings AIK som var de ledande lagsportklubbarna i Nyköping som tampades i flera grenar. Vid årsskiftet 1965–1966 gick dessa två klubbar samman under namnet Nyköpings BIS.

Nyköpings BIS bedriver idag friidrott och fotboll. Herrlaget spelar i division 1 och har som bäst spelat i gamla division II åren 1971–1980. Serien var då Sveriges näst högsta division. Nyköpings BIS bedriver också en ungdomsverksamhet med cirka 600 aktiva ungdomar. Fram till och med 2003 har Nyköpings BIS ingen fotbollsverksamhet för damer. Numera existerar dock såväl damlag som flicklag.

Bissarna bedrev tidigare även ishockey-verksamhet men efter sammanslagning av ishockeysektionen med Nyköpings HockeyLag (NHL) 1990 sker ishockeyverksamheten i en separat förening. Det första namnet på det sammanslagna ishockeylaget var NH90 men föreningen heter idag Nyköpings Hockey.

Profiler[redigera | redigera wikitext]

  • Roger Landström, född 1946, av många ansedd som Nyköpings bästa fotbollsspelare genom tiderna. Given i juniorlandslaget. Värvades till AIK där skador satte stopp för karriären. En höjdpunkt kan ha varit de sju målen hemma mot Motala AIF i division 3 1970, en match som i praktiken säkrade seriesegern och uppflyttning till division 2, Sveriges då näst högsta serie (1).
  • Peter Berggren, född 1968, gick sedermera till Hammarby IF där han kom att göra många säsonger på Söderstadion innan han gick vidare för att avsluta karriären med att föra upp Enköpings SK i Allsvenskan i början på 2000-talet.
  • Björn Anklev, född 1979, spelaren som efter omskolning från back till forward gick vidare till Halmstads BK där hans allroundförmåga kom väl till pass. Har sedermera spelat i Örgryte IS och tillhör numera BK Häcken.
  • Fredrik Holster, född 1988, är en sådan spelare som spelat för BK Häcken i Allsvenskan. Dessutom har han deltagit i några ungdomslandskamper för Sverige. Fredrik spelar numera för GIF Sundsvall i Allsvenskan.

Den mest kända inköpta spelaren anses vara Samir Hannah, i Nyköping kallad Klippan i försvaret.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Genom åren har Nyköpings BIS haft en relativt stabil ekonomi. Dett beror på att man ser alla ungdomslag som i stort sett fristående från herrlaget. Herrlagets största sponsororer har under en lång period varit Peab, Saab, Max, Sörmlands Sparbank och Miltronic AB, medan ungdomslaget helt på egen hand fått tjäna pengar genom egna sponsorer och andra evenemang, till exempel turneringar och försäljning av Bingolotter År 2006 fick förening dessutom ett ekonomiskt uppsving då Peab valde att bygga om arenan, som tidigare gick under namnet Rosvalla-hallen, nu under namnet Peab Arena.

Spelartruppen 2015[redigera | redigera wikitext]

Senast uppdaterad: 13 april 2015.[1]
Nr Land Pos Namn
1 Sverige  MV Pontus Lindh
2 Sverige  F Nils Dirke
3 Sverige  F Benjamin Omerovic
4 Gambia  MF Alige Barrow
5 Sverige  F Alexander Lind
6 Sierra Leone  F Ishmael Koroma
7 Sverige  A William Ankarhake
8 Montenegro  MF Suad Gruda
9 Montenegro  A Adis Djokovic
10 Sverige  A Dago Funes (kapten)
11 Sverige  A Emil Hedsén
12 Sverige  MF Jakob Sauma
Nr Land Pos Namn
13 Sverige  F Lennart Johansson
14 Sverige  F Simon Esséus
15 Palestina  A Mahmoud Eid
16 Sverige  F Sebastian Ludzik
17 Sverige  MF Andreas Guillén
18 Sverige  MF Nicklas Lindqvist
19 Sverige  F Timothy Mjällby
20 Sverige  MF Alen Ahmetovic
21 Sverige  MF Carl Johan Ågren
22 USA  MF Jossimar Sanchez
23 Sverige  MV Anton Fagerström
33 Sverige  F Enis Ahmetovic

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Föreningen Äldre AIK 1940-2010
  1. ^ ”Truppen”. svenskalag.se. http://www.svenskalag.se/squad.asp?teamID=6422. Läst 13 april 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]