Operation Downfall

Från Wikipedia
Operation Downfall

En karta med huvuddragen av de japanska och amerikanska (inte övriga allierade) markstyrkor som skulle delta i slaget om Japan. Två landstigningar planerades:
(1) Olympic—invasionen av de södra öarna, Kyushu,
(2) Coronet—invasionen av fastlandet, Honshu.
Ägde rum Planerat för oktober 1945 och framåt.
Plats Japan
Resultat Upphävd efter Japans kapitulation den 15 augusti 1945.

Operation Downfall var den övergripande allierade planen för en invasion av Japan i slutet av andra världskriget. Operationen ställdes in efter atombombningen av Hiroshima och Nagasaki och Sovjetunionens krigsförklaring mot Japan.

Operation Downfall hade två delar: Operation Olympic och Operation Coronet. Operation Olympic skulle sättas i verket i oktober 1945 för att erövra det japanska fastlandet sydligaste ö Kyushu, med den nyligen erövrade ön Okinawa som truppsamlingsplats.

Senare på våren 1946 skulle Operation Coronet sättas i verket, den planerade invasionen av regionen Kanto, nära Tokyo, på den japanska ön Honshu. Flygbaser på Kyūshū som skulle erövras i Operation Olympic skulle tillåta landbaserat flygstöd för Operation Coronet.

Japans geografi gjorde invasionsplanen självklar för japanerna också; de kunde förutspå de allierades invasionsplan noggrant och således justera sin försvarsplan, Operation Ketsugō. Japanerna planerade ett allomfattande försvar av Kyushu, med få reserver kvar för efterföljande försvarsoperationer.

Uppskattningen av dödsantalet varierade kraftigt men var extremt höga på bägge sidor: beroende på i vilken grad japanska civila skulle göra motstånd, uppskattade man miljoner förluster för de allierade[1] och tiotals miljoner för japanerna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Frank 1999, s. 340

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Frank, Richard B. (1999). Downfall: The End of the Imperial Japanese Empire. New York: Random House. ISBN 067941424X