Sarah Dawn Finer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sarah Dawn Finer
Sarah Dawn Finer Sommarkrysset 2012 By Daniel Åhs Karlsson (trim).jpg
Sarah Dawn Finer på Sommarkrysset 2012.
Födelsenamn Sarah Dawn Finer
Född 14 september 1981 (33 år)
Adolf Fredriks församling, Stockholm, Sverige[1]
Genre(r) Gospel
Pop
Soul
Roll Sångare
Låtskrivare
Skådespelare
Instrument Gitarr
Piano
Skivbolag Roxy Recordings
Webbplats Sarahdawnfiner.com
Andreas Lundstedt och Sarah Dawn Finer i samband med invigningen av Abbamuseet 2013.

Sarah Dawn Finer[a], född 14 september 1981 i Stockholm,[1] är en svensk sångare, låtskrivare, skådespelare och programledare. Hon medverkade i olika typer av musik, teater, film och tv innan hon 2005 gav ut sin första EP med eget material och har därefter släppt fyra egna fullängdsskivor, 2007, 2009, 2010 och 2012.

Hon är född och uppvuxen i Sverige, men har brittiskt och amerikanskt påbrå genom sina föräldrar. Hon är halvsyster till musikalartisten och koreografen Rennie Mirro och syster till sångerskan Zoie Finer.

Uppväxt[redigera | redigera wikitext]

Sarah Dawn Finer är dotter till London-födde medicinske skribenten David Finer och New York-födda[2] psyko- och dansterapeuten Francine Lee Mirro-Finer.[3]

Sarah Dawn Finers musikintresse kom tidigt. Förutom sin sjungande farmor hade hon i familjen sin halvbror Rennie Mirro och hans far, bluesartisten Eric Bibb. 1988 började hon som barnskådespelare i tv-serien Maskrosbarn på SVT och det väckte hennes intresse för framträdande, så därefter åkte hon och storasyster Zoie Finer på turné i Sverige med olika barngrupper. 1994 fick hon en roll i tv-serien Bert.[4][5] När hon var 12 år började hon sjunga i gospel- och soulkören One Voice, där hon var medlem i sju år.[2] Det blev ett flertal konserter, turnéer och skivinspelningar.[2]

Som tonåring körade hon bakom många stora artister och arbetade många år i studio som sångerska åt några av landets största låtskrivare. Hon medverkade också i tonåren i tv-serier som filmer, men även olika talangjakter.[2] Samtidigt studerade hon vid Adolf Fredriks Musikskola och Rytmus i Stockholm.[2]

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Musik[redigera | redigera wikitext]

Innan Finer gav ut sin första skiva hade hon redan hunnit uppträda med artister som Peter Jöback, Moneybrother, Björn Skifs, Robyn, Putte Wickman och körat på otaliga skivor, turnéer och shower med allt från Agnetha Fältskog, Eric Gadd, Stephen Simmonds, till Jonas Gardell, Dilba, Martin Stenmarck, och Teddybears.[6] Hon har bl.a spelat in duetter med Moneybrother, Mauro Scocco, Peter Jöback, Samuel Ljungblahd, Fatboy och Patrik Isaksson.

Hennes första fullängdsalbum, A Finer Dawn, gavs ut 2007 med musik som hon skrivit själv. Den sålde guld och innehöll bland annat den populära I Remember Love som kom på fjärde plats i Melodifestivalen, låg etta på Svensktoppen och flera andra listor, samt sålde guld som singel.

Två år senare, 2009, fick hon en ny hit med Melodifestivalsbidraget "Moving On", som också blev titeln på hennes andra soloalbum och som gavs ut den 26 augusti samma år. Andra singlar från det albumet var Standing Strong och Does She Know You. Hon skrev de 13 låtarna tillsammans med bland andra Dilba, Magnus Tingsek, Fredrik Kempe, Peter Hallström, Peter Kvint, Michel Zitron, och Glen Scott.

I Remember love var årets mest spelade låt på svensk radio 2007 och Moving On var årets mest spelade låt på svensk radio 2009.

Under 2009 skrev hon dessutom musik till filmen Så olika i regi av Helena Bergström.

År 2010 släppte hon sitt tredje guldsäljande album, Winterland, ett vinteralbum som blev mycket hyllat, och med vilket hon fick göra en julkonsert på SVT 2010. Hon tog sedan ut Winterland på en stor liveturné vintern 2011 med Jesper Nordenström, Goran Kajfes, Per Lindvall, Sven Lindvall, Ola Gustafsson och Göran Eriksson i bandet.

Finer har dessutom spelat förband åt Gavin Degraw och medverkat i några av Sveriges största TV-program under åren.

Under 2012 gav hon singlarna ut Nu vet du hur det känns, Balladen om ett brustet hjärta och albumet Sanningen kommer om natten som fick 5/5 av Jan Gradvall i DI Weekend. "Sanningen kommer om natten" åkte sen ut på en kritikerrosad turné 2013.

2013 släppte hon singeln "The Winner Takes It All" efter sitt framträdande i finalen av Eurovision Song Contest.

År 2014 deltog hon med låten "Rise With Me" till albumet F!(valskiva) som var Feministiskt initiativs valskiva inför Riksdagsvalet 2014.[7][7]

Under 2014 gav hon sig ut på sin första sommarturné. Under hösten/vintern tog hon upp turnén Winterland igen för utsålda hus. Samma år deltog hon i populära tv-programmet "Tack för musiken" som leddes av Nicklas Strömstedt.

Film, teater och tv[redigera | redigera wikitext]

Hon tv-debuterade 1993 i tävlingen Söndagsfestivalen i SVT-programmet Söndagsöppet med låten Kom regn kom sol. Som skådespelare har man kunnat se henne i bland annat krogshowen HumoratorGrand Hôtel i Stockholm, filmen Bert – den siste oskulden (som Camilla Gevert), Maskrosbarn[8], Hus i helvete och svenska originaluppsättnigen av musikalen Rent (på Göta Lejon, Riksteatern och Göteborgsoperan) och GodspellStadsteatern/Parkteatern. Hon hade en biroll i filmen "Så olika" av Helena Bergström.

Hon medverkade även i Ugglas Revy med Magnus Uggla på Chinateatern 2010 och "Happy Holidays" på Grand Hotel med Rennie Mirro och Karl Dyall. Hon har också dubbat roller och sjungit i tecknad film[9] och tv.

Finer spelade den ena kvinnliga huvudrollen, Lucy, i musikalen Jekyll & Hyde på Chinateatern den 26 januari 2008. För den rollen nominerades hon även till en guldmask för bästa kvinnliga huvudroll 2008.

Finer utsågs till 2012 års julvärd i SVT och mottog SKAP:s låtskrivarstipendie 2013.

Finer var Vinterpratare i P1 år 2009 och Sommarpratare i P1 år 2013

I programmet Melodifestivalen 2012 och 2013 spelade hon även den humoristiska karaktären Lynda Woodruff som är en entusiastisk brittisk dam som jobbar inom EBU. Finer spelade även karaktären när hon lämnade Sveriges röster i Eurovision Song Contest 2012 och även i flera sketcher under Eurovision Song Contest 2013 i Malmö.[10]

Melodifestivalen[redigera | redigera wikitext]

Hon har tävlat i Melodifestivalen både 2007 och 2009, var den svenska jurygruppens ordförande i Eurovision Song Contest 2009, satt i juryn som tyckte till om alla bidrag i SVT-programmet Inför Eurovision Song Contest 2011 och var en av de tre programledarna för Melodifestivalen 2012.

Finer deltog för första gången i Melodifestivalen 2007 med balladen I Remember Love, skriven av henne själv och Peter Hallström. Bidraget deltog i semifinalen i Gävle och gick direkt vidare till finalen i Globen, där det slutade på fjärde plats. Bidraget låg sedan etta en vecka (och under flera veckor tvåa) på Svensktoppen[11] och hade höga placeringar på både Trackslistan[12] och Sverigetopplistan[13].

Hon deltog åter i Melodifestivalen 2009 med låten Moving On som via andra chansen (i Norrköping den 7 mars) gick vidare till finalen i Globen den 14 mars 2009. Där placerade sig låten på sjätte plats. Båda låtarna blev Sveriges mest spelade låt av en svensk artist på radio, sina respektive år, 2007 och 2009.

I finalen av Eurovision Song Contest 2009 läste hon upp Sveriges röster. Hon var även juryns ordförande i den svenska jurygruppen.

I SVT-programmet Inför Eurovision Song Contest 2011 var hon en av de fem i juryn, som förhandsgranskade och tyckte till om samtliga bidrag i Eurovision Song Contest 2011.

Våren 2012 var hon programledare för Melodifestivalen tillsammans med Helena Bergström och Gina Dirawi.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

EP[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Standing Strong

 • 2011

Is Anybody There - duett med Samuel Ljungblahd

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ I folkbokföringen stavas namnet Sara utan h[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b c] Sveriges befolkning 1990: Finer, Sara Dawn
 2. ^ [a b c d e] Unlimited Music: Sarah Dawn Finer Länkad 12 mars 2012
 3. ^ David Finers webbplats: Personligt
 4. ^ IMDb: Sara Finer Länkad 12 mars 2012
 5. ^ IMDb: Sara Finer biography Länkad 12 mars 2012
 6. ^ Sarah Dawn Finer, Poplight.se, läst 6 januari 2010
 7. ^ [a b] http://www.expressen.se/noje/artister-spelar-in-platta-for-att-supporta-fi/ läst 2014-09-07
 8. ^ Sara Finer Svensk filmdatabas, läst 6 januari 2010
 9. ^ Dubbningshemsidan, läst 6 januari 2010.
 10. ^ ”Lynda Woodruff part of Eurovision in May”. Eurovision Song Contest. http://www.eurovision.tv/page/news?id=lynda_woodruff_part_of_eurovision_in_may. Läst 17 maj 2013. 
 11. ^ Svensktoppslistan 8 april 2007, läst 6 januari 2010
 12. ^ Trackslistan, läst 6 januari 2010.
 13. ^ Sverigetopplistan, läst 6 januari 2010

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Företrädare:
Kalle Moraeus
Julvärd i Sveriges Television
2012
Efterträdare:
Petra Mede