Peter Harryson

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Peter Harryson
Född John Peter Kaj Harryson
2 april 1948 (66 år)
Norrköping, Sverige
Vistelseort Åstol, Bohuslän
Nationalitet Svensk
Yrke/uppdrag Skådespelare, röstskådespelare, programledare, sångare
Barn 2
Föräldrar John Harryson
Ulla-Britt Dahl

John Peter Kaj Harryson, född 2 april 1948 i Norrköping, är en svensk skådespelare, röstskådespelare, programledare och sångare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Harryson är son till skådespelaren John Harryson och Ulla-Britt Dahl. Han började spela teater i de yngre tonåren. När han var sexton år gammal fick han anställning vid Göteborgs stadsteater som scenarbetare. Han kom in på Dramatens elevskola 1967 och efter tre års studier fick han fast anställning på Dramaten. 1974 valde han att lämna nationalscenen och bli frilans. Det blev några år på Folkan där Peter fick demonstrera sin komiska talang i Kar de Mumma-revyn. Han spelade en av sopåkarna i My fair LadyOscarsteatern 1977 och medverkade i operetten Csardasfurstinnan på samma scen 1981. I början av 80-talet var han anställd vid Upsala Stadsteater.

Harryson blev välkänd för den stora publiken genom den folkkära TV-serien Hedebyborna 1978–81, där han spelade mot sin far, John Harryson. Under 1990-talet spelade han den elake redaren Pehr Silver i såpan Rederiet, samtidigt som han blev riktigt folkkär genom sin programledarroll i fredagsunderhållningen Så ska det låta.

Stockholms stadsteater gjorde Harryson dundersuccé i rollen som herr Padda i barnpjäsen Det susar i säven.[1] Han spelade en av huvudrollerna i musikalen Guys and Dolls på Oscars 1997 och återvände till sin hemstad Norrköping för rollen som Peachum i TolvskillingsoperanÖstgötateatern 2002.

Harryson är en duktig vissångare och har framträtt som sådan tillsammans med gitarristen Bengt Magnusson.

År 1998 blev Harryson utsedd till Filipstads ambassadör. Han är sedan 1971 gift med dansösen Charlotte Kuylenstierna, född 1948. De har barnen Oscar och Beata Harryson.

Som röstskådespelare har han bland annat gjort sig känd som den svenska rösten bakom Paddan i Det susar i säven, Shaggy i Media Dubbs versioner av Scooby-Doo, Knotan i SuperTed, Philoctetes i Disneys Herkules, ett flertal roller i de tecknade Asterixfilmerna och hade även rollen som Skeletor i He-Man and She-Ra: A Christmas Special och som Miles Mayhem i M.A.S.K..

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

TV (urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Peter Harryson". NE.se. Läst 25 januari 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]