Susanna Popova

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Lena Susanna Hakelius Popova, född 11 oktober 1956, är en svensk journalist, tidigare chefredaktör för Kungliga Magasinet, tidigare chefredaktör för dagensstory.se, tidigare chefredaktör för tidningen Moderna Tider, tidigare ledarskribent på Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. Tidigare KolumnistSvenska Dagbladet.

Författare till boken Elitfeministerna: Ett spel för gallerierna utgiven av Bonnier Fakta 2004. Hon är kritisk till vad hon menar är radikalfeminism och det utrymme hon menar att denna riktning får i medievärlden. Hon vill i sin bok granska den feministiska teoribildning och begreppsapparat som vunnit insteg inom politik, medier och i den akademiska världen och pekar på vad hon menar är vetenskapliga brister och oklara gränser mellan ideologi och forskning. Hon tar även upp SCUM-manifestet som exempel på hur "elitfeministerna" enligt henne förvandlar feminismen till en extrem ideologi där till exempel fantasier om systematiskt utrotande av män anses tänkvärda. Boken innehåller också en opinionsundersökning som stöder uppfattningen att idén om en könsmaktsordning bara delas av en liten undergrupp av män och kvinnor som annars ser sig själva som feminister.

Författare till Protokollet tillsammans med Mats Holm, en bok om Estonia (Bonnier Fakta 2003), till Sverige och tystnaden (Lind&Co, 2006) och "Överklass - en bok om klass och identitet (Lind&Co 2007)

I egenskap av "borgerlig kommentator" utgjorde hon tillsammans med "vänsterkommentatorn" Lotta Gröning ett analytikerpar i TV under valrörelsen 2006.

I juli 2009 meddelades det att Popova utsetts till att skriva den officiella boken om det kungliga bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling, "Vårt bröllop", som gavs ut av Natur & Kultur.

Hon är gift med journalisten Johan Hakelius.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]Camera-photo.svg Selma Lagerlöf.png Denna biografiska artikel om en svensk person behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.