Susanna Popova

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Susanna Popova
Susanna Popova i Stockholm 2013.
Född Lena Susanna Popova
11 oktober 1956 (58 år)
Nationalitet Sverige Svensk
Yrke/uppdrag Borgerlig journalist
Känd för Sin kritik mot radikalfeminismen
Noterbara verk Protokollet : Estonia (2003),

Elitfeministerna : ett spel för gallerierna (2004)

Sverige och tystnaden (2006)

Lena Susanna Hakelius Popova, född 11 oktober 1956, är en svensk journalist och författare. Hon är tidigare chefredaktör för Kungliga Magasinet, tidigare chefredaktör för dagensstory.se, tidigare chefredaktör för tidningen Moderna Tider, tidigare ledarskribent på Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter samt tidigare kolumnist på Svenska Dagbladet.

Susanna Popova har skrivit boken Elitfeministerna: ett spel för gallerierna, som utgavs av Bonnier Fakta 2004. Hon är kritisk till vad hon menar är radikalfeminism och det utrymme hon menar att denna riktning får i medievärlden. Hon vill i sin bok granska den feministiska teoribildning och begreppsapparat som vunnit insteg inom politik, medier och i den akademiska världen och pekar på vad hon menar är vetenskapliga brister och oklara gränser mellan ideologi och forskning. Hon tar även upp SCUM-manifestet som exempel på hur "elitfeministerna" enligt henne förvandlar feminismen till en extrem ideologi där till exempel fantasier om systematiskt utrotande av män anses tänkvärda. Boken innehåller också en opinionsundersökning som stöder uppfattningen att idén om en könsmaktsordning bara delas av en liten undergrupp av män och kvinnor som annars ser sig själva som feminister.

Hona har också skrivit Protokollet tillsammans med Mats Holm, en bok om Estonia (Bonnier Fakta 2003), Sverige och tystnaden (Lind&Co, 2006) och "Överklass - en bok om klass och identitet (Lind&Co 2007)

I egenskap av "borgerlig kommentator" utgjorde hon tillsammans med "vänsterkommentatorn" Lotta Gröning ett analytikerpar i TV under valrörelsen 2006.

I september 2014 meddelades det att Popova lämnar Kungliga Magasinet. Istället ska hon driva det fleråriga forskningsprojektet ”Den kungliga historien” som beviljats medel från Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse.[1]

Hon är gift med journalisten Johan Hakelius.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kungliga Magasinet tappar chefredaktör”. Dagens Opinion. 8 sep 2014. http://www.dagensopinion.se/kungliga-magasinet-tappar-chefredaktör. Läst 27 april 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]