Treschow

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Treschow är en dansk adelssläkt som idag finns representerad i Danmark, Sverige och Norge. Den äldste kände stamfadern är Niels Hansen (d. 1593) som var en av de rikaste handelsmännen i NæstvedSjälland. Familjen blev upptagen i det danska adelsståndet genom Michael Treschow i oktober 1812.

Dennes ättlingar i tredje led bröderna Peder O. Treschow (d. 1881) och Michael A. Treschow flyttade till Sverige 1873 respektive 1874. Den förstnämnde blev kammarherre och införskaffade Tidö slott 1873. Han dog emellertid tidigt varför hans änka Johanna Gripenstedt sålde Tidö och istället köpte det mer lättskötta Målhammar. Målhammar var i familjen Treschow fram till 2011 då det såldes.

Den andre köpte Sannarp i Halland 1872 som hans son Niels 1907 kompletterade med det närbeliggna Hjuleberg. Båda gårdarna är fortfarande i familjen Treschows ägo. Familjen äger även gårdar i Skåne (Karsholm), Danmark (Torbenfeldt) och Norge (Fritzöehus).

Flera av släktens medlemmar har spelat en betydande roll inom svensk näringsliv bl.a. skogsbolagen Kramfors, Atlas Copco och Electrolux.

Personer med efternamnet Treschow[redigera | redigera wikitext]