Uncharted (spelserie)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uncharted
Uncharted
Information
Utvecklare Naughty Dog, Bend Studio
Utgivare Sony Computer Entertainment
Genre Actionäventyr
Third-person shooter
Första spel Uncharted: Drake's Fortune (2007)
Senaste spel Uncharted 3: Drake's Deception (2011)
Antal spel 4
Datorspelsportalen

Uncharted är en spelserie ur tredjepersonsskjutargenren för Playstation 3, skapat och utvecklat av Naughty Dog och utgivet av Sony Computer Entertainment. Spelserien handlar om skattjägaren Nathan Drakes äventyr. Serien inleddes först med spelet Uncharted: Drake's Fortune som kom ut år 2007, uppföljaren Uncharted 2: Among Thieves som kom ut år 2009, samt ytterligare en uppföljare, Uncharted 3: Drake's Deception som kommer ut under november 2011. Bend Studio har även utvecklat ett Uncharted-spel exklusivt till Playstation Vita, vid namn Uncharted: Golden Abyss vars releasedatum inte har tillkännagivits.

Utvecklarna har även skapat en tecknad serie, Uncharted: Eye of Indra, som finns att köpa i Playstation Store. Man har också tänkt att göra en långfilm om Uncharted.

Spel i serien[redigera | redigera wikitext]

Version År
Uncharted: Drake's Fortune 2007
Uncharted 2: Among Thieves 2009
Uncharted 3: Drake's Deception 2011
Uncharted: Golden Abyss 2012

Handling[redigera | redigera wikitext]

Serien utspelar sig under dagens moderna tid där det visar sig upp en mängd olika lokaler runt om i världen bland olika kontinenter, klimat och länder. Dessa inkluderar i tropiska regnskogar som till exempel i Amazonas och i Borneo, snöklädda bergslandskap som i Tibet och stadsmiljö som i Pokhara i Nepal och i Istanbul.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Uncharted: Drake's Fortune[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Uncharted: Drake's Fortune

Uncharted: Drake's Fortune är det första spelet i serien, och är en actionäventyr videospel som utvecklats av Naughty Dog och publiceras av Sony Computer Entertainment uteslutande för PlayStation 3. Kombinerat av plattformsspel och tredjepersonskjutare så följer spelet resan av huvudpersonen Nathan Drake, som uppenbarligen är en ättling till utforskaren Sir Francis Drake. Han söker efter den förlorade staden Eldorado i Sydamerika. Han tar hjälp av sin vän Victor "Sully" Sullivan och journalisten Elena Fisher.

Uncharted 2: Among Thieves[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Uncharted 2: Among Thieves

Uncharted 2: Among Thieves är det andra spelet i serien. I spelet drar Nathan Drake på en resa genom Borneo, Nepal och Tibet i hopp om att finna den mytomspunna staden Shambhala. Det återförenar de flesta rösterna från det första spelet och introducerar nya karaktärer såsom Chloe Frazer, Harry Flynn och Zoran Lažarević, en serbisk krigsförbrytare och spelets antagonist. I detta spel införs också ett nytt flerspelarläge för serien.

Uncharted 3: Drake's Deception[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Uncharted 3: Drake's Deception

I januari 2010 bekräftade skådespelaren Nolan North att han kommer att reprisera sin roll som Nathan Drake för ett tredje Uncharted-spel. Den 9 december 2010 offentliggjordes titeln Uncharted 3: Drake's deception. Releasedatum för spelet är 1 november 2011 i USA och 4 november i Storbritannien. Uncharted 3 kommer att utspela sig i bland annat Rub al-Khali, på Arabiska halvön, och kretsar kring legenden om den mytomspunna staden Iram.

Uncharted: Golden Abyss[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Uncharted: Golden Abyss

Uncharted: Golden Abyss är ett kommande PS Vita-exklusivt spel skapat av Bend studio, vars utveckling övervakades av Naughty Dog. Dess releasedatum har ännu inte annonserats. Spelets händelser kommer att äga rum någon gång före Drake's Fortune.

Uncharted: Eye of Indra[redigera | redigera wikitext]

Den 22 oktober 2009 släpptes den första av fyra delar serieäventyr vid namn Uncharted: Eye of Indra. Det är en föregångare till Uncharted: Drake's Fortune. Den andra delen släpptes den 25 november 2009, medan den tredje och den fjärde delen släpptes samtidigt den 7 december 2009.

Film[redigera | redigera wikitext]

Filmproducenten Avi Arad har uppgett att han arbetar med en uppdelning av Sony för att utveckla filmversionen av Uncharted. Som svar på en fråga som ställdes till Richard Lemarchand, den ledande designern på Naughty Dog, om han skulle vilja se en film anpassning av Uncharted. Han svarade "inga kommentarer". Därefter så har Columbia Pictures bekräftat att en Uncharted Film är under utveckling. Det ska skrivas av Joshua Oppenheimer och Thomas Dean Donnelly och produceras av Avi Arad, Charles Roven och Alex Gartner.

Den 30 juni 2009 så bekräftas det att Uncharted Filmen har varit under utveckling under det senaste ett och ett halvt år.

Gameplay[redigera | redigera wikitext]

Spelupplevelsen i Uncharted-serien är en kombination av 3D-Plattformsspel och tredjepersonsskjutare. Plattformsspelets element gör så att Nate kan hoppa, simma, ta och förflytta sig längs avsatser, klättra, svinga från rep och utföra andra akrobatiska åtgärder. Det gör så att Drake kan ta sig längs olika oåtkomliga områden som han utforskar. Det finns en mängd olika vapen i spelet. Drake kan bära minst ett primärt vapen och ett sidovapen åt gången. Dessa vapen erhålls genom att plocka upp vapen som fienderna använt eller från dem som är utspridda på olika platser. Ibland måste Drake använda sina muskler för att besegra sina fiender. Han kan utföra olika kombinationsslag på sina fiender, eller smyga på sig bakom dem och tysta fienden med en snabb manöver.

Flerspelarläget infördes i Uncharted 2: Among Thieves. Flerspelarläget består även av ett samarbetsläge. I Samarbetsläget ska tre spelare ta rollen som Drake eller någon annan hjälteföljeslagare där uppdragen innefattar eldstrider, plattformande och samarbetsbaserade mål. Spelaren kan också hjälpa sina kamrater om de blir svårt skadade eller om de blir tagen av en fiende. I flerspelarläget kan max tio spelare få spela mot varandra. Det finns 4 olika speltyper: dödsmatch, plundring, utslagning och rankad. I dessa speltyper finns det två grupper om fem, med en grupp med hjältar och en grupp med skurkar. Spelaren kan välja sin egen karaktär (till exempel Drake, Sully, Elena, och de nya karaktärerna Tenzin och Chloe för hjältarnas team). Som spelare så samlar man poäng och man får en speciell ranking, då kan man köpa vapenuppgraderingar till olika vapen, nya karaktärer och nya kläder till både hjältar och skurkar.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Hjältarna[redigera | redigera wikitext]

Nathan "Nate" Drake - spelad av Nolan North, är huvudpersonen i hela Uncharted-serien. Han är en äventyrslusten man med massvis av kommentarer om det absurda eller om hans svårigheter i olika situationer. Han beskrivs som en lättsam och rolig person, men också om hur Nate är medveten om hur absurda hans dilemman ibland kan vara. Drake gör ofta sarkastiska infall och gliringar när man spelar som honom. Amy Hennig beskriver Drake som en "Die Hard kille", som bara tar hand om situationer och ting, vilket han gör. Drakes kroppsbyggnad är rätt så stor, men inte allt för muskulös. Han bär en skjorta och ett par blåa jeans. Han är mycket akrobatisk och är bra på att brottas och att skjuta med olika vapen. Hans färdigheter i klättring är enastående. Nate har lärt sig att hans yrke aldrig är enkelt, men han är mer stimulerad av spänningen i hans jakter istället för den skatt som han är ute efter. Han är en riktigt talangfull man, självutbildad i historia och har en stor språkkunskap. Han är dessutom en förmodad ättling till Sir Francis Drake. Han är väldigt beskyddande till hans vänner eller andra som han bryr sig om, och hjälpa snabbt dem med deras problem. Nate är också väldigt kvicktänkt, och finner humor i många av de farliga situationer som han befinner sig i. Han improviserar sig igenom sina problem och har förmågan att behålla lugnet när han är stressad.

Elena Fisher - spelad av Emily Rose, är en journalist och en nära vän till Drake. Hon beskrivs som en ung, tveksam, cynisk, naiv och spinkig kamerakvinna och reporter. Hon är också rätt så kunnig på att hantera vapen. Hon följer med i Nates uppdrag bara för att kommentera om det för kameran, och dels för att hon gillar Nate. Hon är en självständig och stark kvinna som tillsammans med Drake är en av huvudpersonerna i serien.

Victor "Sully" Sullivan - spelad av Richard McGonagle, är Nathan Drakes mentor och nära vän. I hans närvaro antyder en mörkare och brottslig väg för Drake, med tanke på att han är en man med stora skulder och att han en gång varit kriminell. Sullivan bär på en bowlingskjorta, hamnarbetarbyxor och tuggar på en cigarr vart han än går. Han har en barsk men ändå en jovialisk personlighet. Genom åren har Nate och Sullivan ovarit med i många farliga situationer, till och med hamnat i fängelse. Trots dessa missöden har Sullivan beskyddat Nate som sin egen son, och står vid hans sida under Nates äventyr. Under Nates uppväxt älskar han Sullivan som sin far.

Chloe Frazer - spelad av Claudia Black, är en karaktär från Uncharted 2: Among Thieves. Chloe är en impulsiv och våghalsig äventyrare. Hon är en kvick och stark kvinna som aggressivt kollar efter sina egna intressen. Chloe är också en rätt så sexuell karaktär, när hon och Drake har en kärleksscen. Hon ser ut för sina egna intressen och hon har en föga omsorg för något annat än vad hon vill. Hon har känslor för Drake, men lämnar honom sedan när hon kom tillbaka i verkligheten (när de var i Shambhala). De som skapade Chloe har fokuserat på hennes självständighet och sinnlighet. Hon har nämnts som en av de få exemplen på en stark kvinnlig karaktär. Andra recensenter har kallat henne en unik och rolig karaktär.

Charlie Cutter - spelad av Graham McTavish, är en karaktär från Uncharted 3: Drake's Deception. Först ser ut att vara en av Marlowes anställdes, men han visade sig vara en av Drakes medarbetare, och han hjälper Drake och Sully i den första delen av spelet med att hitta ledtrådar om staden Ubar. Cutter ser ut som en vanlig ligist, men är mycket flitig och lojal, särskilt mot Drake och hans vänner. Han har bra historiekunskaper och lider av svår klaustrofobi.

Skurkarna[redigera | redigera wikitext]

Gabriel Roman - spelad av Simon Templeman, är den främsta protagonisten i Uncharted: Drake's fortune. Han är en nästan mytisk figur i den kriminella undre världen i Sydamerika. Hans riktiga efternamn ändrades när hans far, en ledare för den kroatiska fascistiska rörelsen, flydde från Europa och kom till Argentina. Han är en stor brottsling och skattletare som anlitat Atoq Navarros legosoldater och Eddy Rajas pirater för att med deras hjälp leta efter El Dorado. Han är en ålderstigen man med brittisk accent och som har på sig en vit skjorta med blå ränder och upprullade ärmar, och beigebyxor med bruna läderskor.

Atoq Navarro - spelad av Robin Atkin Downes, är Gabriel Romans högra hand i Uncharted: Drake's fortune. Han är ledare för en privatarmé av legosoldater, vilka är hyrda av Gabirel Roman. Han är en peruansk mestiser som har kunskap om Inkafolkets mytologi och om språket Quechua, vilket är en ovärderlig tillgång för Roman och han bidrar till att förvärva peruanska föremål för Gabriels samling. Han bär på en brun väst, jeans, svarta läderskor och har ett svart skägg och lockigt hår.

Eddy Raja - spelad av James Sie, är en indonesisk ledare för Ragtag, en skoningslös liga av moderna pirater i Uncharted: Drake's fortune. Han är en färgstark karaktär, Eddy har på sig stulna smycken och tatueringar, och gör upp för sin brist på fysisk skepnad mot hot och raseri. Han har en flotta av båtar och en arsenal av vapen som han köpt (lånat) eller stulit från olika vapenhandlare, diktatorer och världshjälporganisationer. För Eddy så handlar det bara om pengar, inget annat. Han är en av många skattletare som letar efter den mytomspunna El Dorado, och bildat en allians med Atoq Navarro och Gabriel Roman. De tävlar mot skattletaren Nathan Drake, som är Eddys ärkerival som han har känt under en lång tid.

Harry Flynn - spelad av Steve Valentine, är en brittisk skattjägare och en rival / antagonist i Uncharted 2: Among Thieves. Han var en gång en gammal affärskollega till Drake, men han förråder honom och får honom fängslad i ett turkiskt fängelse när dem tillsammans skulle bryta sig in i Istanbuls palatsmuseum. Egentligen jobbar Flynn för krigsförbrytaren Zoran lavarevic för att med honom finna Cintamani stenen.

Zoran Lazarevic - spelad av Graham McTavish, är en psykopatisk serbisk krigsförbrytare och den främsta antagonisten i Uncharted 2: Among Thieves. Har tidigare varit sovjetisk underrättelseofficer, men som senare blev en internationell krigsherre och vapenhandlare, och var kapabel till att göra osägbara terrorhandlingar. Han är en massmördare som har dödat och torterat många oskyldiga människor för att få hämnd. Han har djupa ärr i halva sitt ansiktet på grund av en bombräd han var med i. Han tävlar med Nathan Drake om Cintamani Stenen (som han har letat efter i flera år) och har sin egen gerillaarmé för att hjälpa honom.

Draza - spelad av Fred Tatasciore, är en fiende i Uncharted 2: Among Thieves. Han är Lasarevics högra hand och är löjtnant för hans gerillaarmé. Drake besegrar Draza när de var på väg med ett stort tåg till Himalaya.

Katherine "Kate" Marlowe - spelad av Rosalind Ayres, är en brittisk kvinna som är den främsta antagonisten i Uncharted 3: Drake's Deception. Marlowe är en ondskefull ledare i ett hemligt sällskap vars rötter går tillbaka över fyrahundra år till drottning Elizabeth I:s hov. Hon är en stor rival till Nathan Drake och är ute efter Sir Francis Drakes ring – som båda hävdar att den tillhör dem och är också nyckeln till en gammal gåta. Katherine Marlowe är en mycket mer intellektuell fiende än vad Drake har mött tidigare, och hon har en psykisk och fysisk taktik som on använder för att få det hon är ute efter. Hon tar hjälp av vältränade agenter från sitt hemliga sällskap, och av hennes assistent Talbot.

Talbot - spelad av Robin Atkin Downes, är Marlowes högra hand och är en av Drakes främsta fiender i Uncharted 3: Drake's Deception. Han har en nära kollega till Marlowe och står vid hennes sida under hela hennes resa till den mytomspunna staden Ubar. Han är en smidig slagskämpe och han använder sig av en pistol som skjuter små pilar fyllda med en speciell drog som orsaker hypnotiska hallucinationer.

Rameses - spelad av Sayed Badreya, är en fiende som dyker upp i Uncharted 3: Drake's Deception. Han är en pirat som är ledare för ett piratband i Jemen. Han tillfångatar Drake och vill skaffa information från honom om var staden Ubar låg någonstans. Men Drake vägrar att berätta för honom, och han lyckas fly unan från fångenskapen. Drake konfronterar Rameses i ett kryssningsfartyg och lyckas besegra honom.

Andra karaktärer[redigera | redigera wikitext]

Tenzin - spelad av Robin Atkin Downes, är en tibetansk upptäcktsresande som räddade Nathan Drake från tågvraket i Himalaya i Uncharted 2. Han tog hand om den medvetslöse Drake i hans hem för några dagar, tills han vaknade och återhämtat sig från sina skador. Tenzin har också en dotter som heter Pema. Han och Drake skickas av Karl Schäfer att söka efter sin expedition i Himalayas isgrottor.

Karl Schäfer - spelad av Rene Auberjonois, är en karaktär i Uncharted 2. Han är en 90-årig tysk expeditionschef som en gång var en skattjägare precis som Nathan Drake. Han hade en gång fått höra att finna ingången till Shambhala, men han valde att inte fortsätta sin resa eftersom den person som anställde honom ville ha Cintamani stenen så att denne kunde utnyttja dess stora och mystiska krafter. Istället så slog han sig ner i en tibetansk by. Karl Schäfer är en trolig hänvisning till Ernst Schäfer, som ledde en riktig expedition till Tibet år 1938. Liksom karaktären av Karl Schäfer ville Ernst också hitta Shangri-La, och de människor som bodde i sagornas land. Som det refereras till i spelet så hade det verkliga livet Schäfer band till Himmlers Ahnenerbe (SS) organisation, även om det sägs att han bara gick för att ytterligare på sin karriär att lära sig mer om zoologi.

Jeff - spelad av Gregory Myhre, är en karaktär i Uncharted 2. Han är Elena Fishers fotograf, och tillsammans med henne försökte de spåra den psykotiska krigsförbrytaren Zoran Lazarevic, som FN anser vara död.

Salim - spelad av TJ Ramini, är en karaktär från Uncharted 3: Drake's Deception. Han är schejk till en beduisk stam, vars uppgift är att beskydda den mytomspunna staden Ubar från främlingar. Salim kommer till Drakes hjälp i Rub al-Khali-öknen, då han bistår honom att besegra Katherins konvoj och finna Ubar.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]