Vattenrådjur

Från Wikipedia
Vattenrådjur
Status i världen: Sårbar[1]
Hydropotes inermis
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassDäggdjur
Mammalia
OrdningPartåiga hovdjur
Artiodactyla
FamiljHjortdjur
Cervidae
SläkteHydropotes
Swinhoe, 1870
ArtVattenrådjur
H. inermis
Vetenskapligt namn
§ Hydropotes inermis
AuktorSwinhoe, 1870
Hitta fler artiklar om djur med

Vattenrådjur (Hydropotes inermis) är en art i familjen hjortdjur (Cervidae) och den enda arten i sitt släkte. Djuret lever i östra Asien och liknar trots namnet mer myskhjortar än rådjur. Arten är dock inte närmare släkt med någon av de nämnda djurgrupperna.

Kännetecken

Djurets kroppslängd ligger på 90 cm, mankhöjden på 50 cm och vikten på 13 kg. De bär inga horn och är därigenom de enda djuren i familjen hjortdjur där hanarna saknar vapen på huvudet. Hanarna har istället (liksom myskhjortar) förlängda hörntänder som blir upp till 5 cm långa och är tydligt synliga utanför munnen. Vattenrådjurets päls är gulbrun och är endast på hakan och på halsen vit.

Utbredning

Utbredningsområdet omfattar det kustnära låglandet som finns vid floden Yangtze i östra Kina och på den koreanska halvön. Populationen i Korea skiljs vanligtvis som underart, Hydropotes inermis argyropus, från den kinesiska populationen. På grund av att den huvudsakligen förekommer i det svårtillgängliga Nordkorea är inte mycket känt om underarten. Habitatet utgörs av träskmarker och floders och sjöars strandlinjer, där vattenrådjuret gömmer sig bland bladvass och annan vegetation.

Hertigen av Bedfordshire i England hade under 1800-talet vattenrådjur på sitt gods nära Woburn. Dessa rymde och bildade grunden till en förvildad population som idag lever i Bedfordshire och Cambridgeshire. Dessutom finns en förvildad population i departementet Haute-Vienne i Frankrike. Yaaah

Levnadssätt

Vattenrådjur lever huvudsakligen ensamma. Ibland har hanar utanför parningstiden sällskap av en hona men de är aggressiva mot artfränder av samma kön. När hanar strider orsakar de djupa sår med sina hörntänder. Striden slutar när ett djur visar sin underlägsenhet genom att pressa huvudet och halsen mot marken. Sedan flyttar den besegrade hanen bort från territoriet.

Efter dräktigheten som varar i cirka 200 dagar föder honan två ungdjur. Tidigare berättelser om kullar med åtta ungdjur har visat sig vara felaktiga. Ungarnas päls har vita prickar och ljusa remsor.

Vattenrådjurets föda utgörs huvudsakligen av bladvass. Ibland vistas de i odlade marker med korn och grönsaker för att äta. Därför betraktas de i Kina som skadedjur.

Övrigt

Honornas råmjölk (colostrum) används i den traditionella kinesiska medicinen och därför jagas arten. Beståndet i Kina uppskattas till 10 000 individer. IUCN listar arten som mindre hotad (Near Threatened). Beståndet av den koreanska underarten är okänt.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia.
  1. ^ Hydropotes inermisIUCN:s rödlista, auktor: Harris, R.B. & Duckworth, J.W. 2008, besökt 2 april 2010.

Externa länkar