Hoppa till innehållet

Volvo B7L

Från Wikipedia
Volvo B7L
Volvo-bussar i Norrköping våren 2007, till vänster syns en biogasdriven Volvo B10L och till höger syns en dieseldriven Volvo B7LA, fronten var exakt samma på de olika modellerna, men B7L/LA har det asymmetriska bakparti som syns på bilden.
Volvo-bussar i Norrköping våren 2007, till vänster syns en biogasdriven Volvo B10L och till höger syns en dieseldriven Volvo B7LA, fronten var exakt samma på de olika modellerna, men B7L/LA har det asymmetriska bakparti som syns på bilden.
Grundinformation
MärkeVolvo
Tillverkning1999-2005
Konstruktion
KlassStadsbuss
KarosseriCarrus
Säffle karosserifabrik
PlattformLåggolvsbuss (B7L)
Låggolvsledbuss (B7LA)
BesläktadeVolvo B10L
Volvo B7TL
Volvo B9L
LiknandeMAN A21, A23 och A39
Scania N94UB/UD/UA
Drivlina
Motor7-liters 6-cylindrig stående bakmonterad radmotor
DrivningBakhjulsdrift
Dimensioner
Längd12-18 meter
Bredd2,55 meter
Kronologi
FöregångareVolvo B10L
EfterträdareVolvo B9L
Volvo B9S

Volvo B7L är ett låggolvsbusschassi tillverkat av Volvo Bussar. Det finns även i ledbussutförande, kallat B7LA.

Det har en 7-liters 6-cylindrig dieselmotor monterad stående på längden på vänster sida längst bak, bakom bakaxeln. Chassit är identiskt med Volvo B10L bak till en bit framför bakaxeln. Modellen med Säffle-kaross, som även kallades Volvo 5000 är till utseendet identisk med B10L-varianten, förutom ett helt nytt asymmetriskt bakparti med en mindre bakruta placerad en liten bit till höger om motorutrymmet och kylaren på vänster sida, bredvid motorn.

I Sverige fanns chassit endast tillgängligt med Säfflekaross i lättmetall (Volvo 5000) och på andra marknader ute i Europa, och även i Finland fanns en variant byggd av Carrus i rostfritt stål (Volvo 7000), som aldrig såldes ny i Sverige. I många andra länder kunde även andra företag tillverka karosser till chassit.

Golvhöjden bakom bakaxeln är lägre än den är hos B10L i och med att många komponenter placerades till vänster i motorutrymmet, istället för under golvet. Alla B10L har ett trappsteg vid den bakersta dörren/dörrarna om sådana finns. Det genomgående låga golvet hos B7L gör att även dörrarna bakom bakersta axeln kan användas smidigt av alla, vilket underlättar en del i tät stadstrafik.

Volvo B7L presenterades under 1998 och började tillverkas under 1999. Det ersatte B10L i dieselutförande samma år. B10L i gasutförande och B7L avlöstes av B9L och B9S i slutet av 2005. B9L hade en nyare 9-litersmotor monterad på samma sätt som i B7L men som nu även kunde fås med gasdrift och B9S (som hade samma motor, dock endast i dieselutförande) hade en helt ny låggolvskonstruktion med motorn stående på sidan mellan de främre axlarna med drivning på den andra axeln och fanns endast som ledbuss.

Volvo B7L tillverkades även som två- eller treaxlad dubbeldäckare i både vänster- och högerstyrt utförande i ett antal exemplar.

Enplansvarianterna av Volvo B7L fanns tillgängliga dels som tvåaxlade normallånga bussar eller som 18-meters treaxlade ledbussar.

Galleri