Volvo B10L

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Volvo B10L
Volvo B10LA hos Keolis i Stockholm våren 2014.
Märke Volvo
Tillverkning 1993-2005
Efterträdare Volvo B7L
Volvo B9L
Volvo B9S
Klass Stadsbuss
Karosseri Carrus
Säffle karosserifabrik
Plattform Låggolvsbuss (B10L)
Låggolvsledbuss (B10LA)
Motor 10-liters 6-cylindrig liggande bakmonterad radmotor
Drivning Bakhjulsdrift
Längd 12-18 meter
Besläktade Volvo B7L
Volvo B10TL
Liknande MAN A21 och A23
Scania N94UB/UA

Volvo B10L är ett låggolvsbusschassi avsett för stadsbruk, tillverkat av Volvo Bussar mellan 1993-2005, de första två åren gick de flesta chassin på export och såldes därför i mycket liten omfattning i Sverige. Mellan 1995-2005 tillverkades även ett ledbusschassi kallat B10LA. Det finns även en högerstyrd dubbeldäckad version kallad B10TL eller Volvo Super Olympian för länder med vänstertrafik.

Motorn är en baktill och på enplansvarianterna, längsmonterad liggande rak 6-cylindrig motor på 9,6 liter med antingen diesel eller bio-/naturgas som drivmedel. Kylaren är monterad på höger sida om motorn, alldeles bakom den bakersta dörren/dörrparet om sådan finns och på de tidigaste varianterna även på samma ställe även om det inte fanns några dörrar längst bak. På nyare varianter utan dörrar längst bak så är kylaren istället liggande bakom det bakersta högra hjulhuset. Dubbeldäckarna har tvärställd motor för att överhänget bak, och därmed bussens längd, ska kunna göras kortare.

Enplansvarianterna konkurrerade i Sverige med Scania MaxCi, Scania OmniCity och MAN Lion's City, Mercedes-Benz O405N och Neoplan N4016/N4021/Centroliner.

För karosseringen i Sverige stod antingen Säffle Karosserifabrik med kaross i lättmetall eller Carrus med kaross i rostfritt stål.

Säfflevarianten kallades även Volvo 5000. Den hade antingen B10L- eller Volvo B7L-chassi.

B7L presenterades runt 1998 och började tillverkas inför modellår 1999. Samtidigt slutade B10L i dieselutförande helt att tillverkas. B7L har en mindre stående 7-litersmotor monterad bak på vänster sida, och ett lägre golv bakom bakersta axeln, i och med att många komponenter placerades vid motorn på vänster sida, istället för under golvet som hos B10L som inte hade helt lågt golv, utan om det fanns dörrar bakom bakaxeln så var det ett trappsteg bakom även om golvet inne i de korta bussarna vanligtvis inte hade några trappsteg alls, utan endast sluttande något uppåt. Ledversionerna har lågt golv även vid leden och ända bak till bakersta axeln, de har på den svenska marknaden vanligtvis inga dörrar bakom bakersta axeln och två trappsteg vid bakersta axeln upp till bakersta delen. På vissa utländska marknader finns det Volvo B10LA med kortvagnarnas något lägre golv och dörrar även längst bak. Gasversionen av B10L tillverkades fram till 2005.

I Sverige blev den ledade versionen av B10L (B10LA) den mest sålda, mycket därför att tillgängligheten i den billigare lågentrébussen B10BLE som också fanns som vanlig kort buss var fullt tillräcklig för de flesta medelstora städer i landet, den var även billigare. I Skåne och i Östergötland, främst då Norrköping, och även några fler städer i landet, så såldes det dock en hel del korta B10L mellan 1996-2004. Ledversionen av B10L, framförallt av de tidiga årgångarna, hade en hel del kvalitetsproblem vilket gjort dessa exemplar inte blivit speciellt långlivade, vissa har till och med skrotats endast 7 år gamla.

Uppföljaren till både B10L och B7L blev B9L som tillverkas sedan 2005.

Efterträdaren till Volvo 5000, Volvo 7500 har endast sålts som ledbuss i Sverige, antingen med dieseldrivna Volvo B9S- eller gasdrivna Volvo B9LA-chassin.

Baksidan av Volvo B10LA.
Biogasdriven Volvo B10L som stadsbuss i Linköping av tidigare årsmodell (med den lilla gaskåpan).
Biogasdriven Volvo B10L i Norrköping av senare årsmodell (med den större gaskåpan).

Se även[redigera | redigera wikitext]