Wikipedia:Wikipedia i media

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WIM WP:WPIM
Bluegradient1.svg
Wikipedia i media
Massmediala omnämnanden av Wikipedia
Newspaper Cover.svg

Denna metasida är tillägnad diskussion om massmediala omnämnanden av Wikipedia, som ett komplement till Bybrunnen.

Gamla inlägg på den här sidan arkiveras av roboten EnBotEn efter en månad på Wikipedia:Wikipedia i media/Arkiv/2015. För inlägg från före mars 2008, se Wikipediadiskussion:Press. Senare arkiv finns här.

Använd gärna {{refererad}} på diskussionssidan för artiklar som omnämnts i massmedia.

Se även


Wikimedia och BUS[redigera | redigera wikitext]

Bildkonst Upphovsrätt i Sverige (BUS) stämning av Wikimedia Sverige (WMSE) och dess projekt offentligkonst.se har nu fått prövningstillstånd av Högsta domstolen. Detta rapporterades den 17 mars i flera medier, bland annat hos idg.se [1] och på journalisten.se [2]. I ingetdera fall nämns dock explicit Wikipedia. idg.se varierar sig genom att beskriva föreningen som "Wikimedia i Sverige", "Wikimedia Sverige" och "Wikimedia". journalisten.se kör konsekvent med "Wikimedia". Liksom även Stiftelsen för internetinfrastruktur (.se), som också de skrev i saken samma dag.--Paracel63 (diskussion) 18 mars 2015 kl. 01.31 (CET)

Nämligen här.//Hannibal (diskussion) 18 mars 2015 kl. 08.55 (CET)
Facebook like thumb.pngGillar Jag var visst lite trött i natt.--Paracel63 (diskussion) 18 mars 2015 kl. 17.20 (CET)
Ur Högsta Domstolens prövningstillstånd:
Av 24 § första stycket upphovsrättslagen, som avser inskränkning i upphovsrätten, framgår att konstverk får avbildas om de är stadigvarande placerade på eller vid allmän plats utomhus. Tingsrätten har hänskjutit frågan till Högsta domstolen om begreppet ”avbilda” omfattar tillgängliggörande av verk till allmänheten genom att verket överförs till allmänheten på internet och om svaret på frågan påverkas av om överföringen till allmänheten sker i eller utan kommersiellt syfte. (HD:s mål Ö 849-15)
/ℇsquilo 18 mars 2015 kl. 12.19 (CET)
Offentligkonst.se/Stämning finns en tidslinje med vad som händer i processen och en samling av det som skrivs. Hjälp gärna till att samla ihop och länka till texter så att det blir en så komplett sammanställning som möjligt. /Axel Pettersson (WMSE) (diskussion) 18 mars 2015 kl. 14.27 (CET)
2 april syntes och hördes Jan Ainali i SVT:s Kulturnyheterna. [3].--Paracel63 (diskussion) 6 april 2015 kl. 00.27 (CEST)

Wikipedia i 60 minutes[redigera | redigera wikitext]

Ett av världens mest sedda nyhetsprogram, 60 Minutes, sände igår ett 12-minutersreportage om Wikipedia. Reportaget går att se (utan geo-IP-blockering) här. Reportaget tar sitt avstamp i Wikimania (delen om underhållningen där är kanske inte den bästa), men går sen vidare och pratar om i stort sett alla möjliga delar av Wikipedia. Enligt uppgift har det förberetts i ett helt år, och jag är uppriktigt sagt överraskad över hur neutralt och intresserat reportaget är. Väl värt att se, även om det inte är svensk media.//Hannibal (diskussion) 6 april 2015 kl. 14.06 (CEST)

Jag såg inslaget nu (man skrev om det på Wikimedia-I-listan). Intervjuaren och attityden är nästan vördnadsfull, och jag gissar att det inte hade låtit riktigt så för sju-åtta år sedan. Trots alla våra brister i artiklarna har vi kanske ändå nått någonstans. :-)--Paracel63 (diskussion) 6 april 2015 kl. 16.36 (CEST)