Kaliningradtid

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ytterligare östeuropeisk tid)
Hoppa till: navigering, sök
Europeiska tidszoner:
ljusblå Västeuropeisk tid (UTC+0)
blå Västeuropeisk tid (UTC+0)
Västeuropeisk sommartid (UTC+1)
röd Centraleuropeisk tid (UTC+1)
Centraleuropeisk sommartid (UTC+2)
gul Östeuropeisk tid (UTC+2)
Östeuropeisk sommartid (UTC+3)
orange Kaliningradtid (UTC+3)
grön Moskvatid (UTC+4)
Pastellfärgerna visar länder i området i respektive tidszon, men som inte använder sommartid: Algeriet, Tunisien, Island, Vitryssland och Ryssland.

Kaliningradtid (engelska: Further-eastern European Time, FET) är tiden, som sedan september 2011 är den tidszon som är tre timmar före Greenwich Mean Time (GMT) eller koordinerad universell tid (UTC) och skrives därmed UTC+3. Den har inte omställning för sommartid.

Fram till 2011 var Kaliningradtid en rysk beteckning som inte användes utanför Ryssland, och de aktuella områdena hade då östeuropeisk tid (EET, alltså UTC+2 med sommartid UTC+3), men från den 27 mars 2011 har normaltiden i Ryska federationen flyttats fram en timme och sommartid avskaffats, vilket innebär att Kaliningrads läns tidszon ständigt är tre timmar före den koordinerade universella tiden. Detta har fått konsekvensen att klockan här är en timme före vissa länder i Östeuropa under vintern. Även Vitryssland har avskaffat sommartid och flyttat fram normaltiden en timme. Ukrainas och Transnistriens regeringar beslutade först att göra likadant, men då Ukrainas parlament avvisade förslaget gjorde Transnistrien (som gränsar till Ukraina) sammalunda.

Användningen av Kaliningradtid[redigera | redigera wikitext]

Dessa länder använder Kaliningradtid tid året om.

Andra delar av världen[redigera | redigera wikitext]

Samma tid, UTC+3, utan sommartid, tillämpas också i

Afrika (Östafrikansk tid)
Asien