Örebro läns museum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Örebro läns museum
Örebro läns museum.jpg
Örebro läns museum på 1960-talet.
Information
PlatsEngelbrektsgatan 3, Örebro, Sverige
Etablerat1950[1]
Besökare per år97 631 (2017)[2]
Webbplats
olm.se

Örebro läns museum är ett länsmuseum för Örebro län, beläget i Örebro. Verksamheten startade 1856 på initiativ av Gabriel Djurklou genom grundandet av Föreningen för Nerikes folkspråk och fornminnen, vilket innebär att den är en av Sveriges äldsta.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Museet har sitt ursprung i en samling som år 1858 endast omfattade 28 föremål. Sedan Herman Hofberg 1873 avgått som föreningens ordförande upphörde verksamheten. 1878 återupplivades den av Carl Stenberg och bytte 1879 namn till Nerikes fornminnesförening. Från 1881 disponerade föreningen lokaler Örebro slotts sydvästra torn för ett fornminnes- och konstmuseum. 29 augusti 1887 öppnades Örebro läns museum med handlaren Alfred Wikström som sin förste intendent.[3]

Institutionen innehar, förutom ett museum i centrala Örebro, en rad kulturminnesmärkta byggnader runt om i länet och ett kontor plus arkiv (Länsarvet) i stadsdelen Grenadjärstaden i Örebro.

Museibyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Museibyggnaden, som ritades av arkitekt Nils Tesch, ligger vid Svartån och Örebro slott, och fick sin nuvarande utformning 1963. En av de största tillskyndarna till byggnadens tillkomst var länsantikvarie Bertil Waldén. Museibyggnaden utgörs av en låg centralbyggnad i röd sandsten, flankerad av en rad galleribyggnader som bildar en atriumgård. Museet har, förutom utställningslokaler, konferensytor, en mindre butik och ett café och restaurang. I denna byggnad anordnas de flesta av institutionens utställningar inom lokal kulturhistoria och lokalt förankrad konst, med en samling bildkonst och skulpturer som genom åren blivit allt större.

Utanför museet står statyn Manlig bronstorso (avtäckt 1950) av Britta Nehrman.

Länsarvet[redigera | redigera wikitext]

I Grenadjärstaden, i lokaler som tidigare ingick i regementet I 3, ligger Länsarvet som innehåller mängder med bland annat historiska kartor, fotografier, föremål samt ett bibliotek. Länsarvet bedriver också forskning inom arkeologi och folkliv.

Externa anläggningar[redigera | redigera wikitext]

Örebro läns museum äger och ansvarar för följande externa anläggningar:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Wiki Loves Monuments databas, 6 maj 2017, läs online.[källa från Wikidata]
  2. ^ Riksförbundet Sveriges museer (11 januari 2018). ”Svenska museibesök i topp”. Pressmeddelande. Läst 28 januari 2018. Arkiverad från originalet den 29 januari 2018.
  3. ^ Från Bergslag och bondebygd 1956, Årsbok för Örebro läns hembygdsförbund. En hundraårskrönika 1856-1956.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]