Abchaziens försvarsmakt

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den abchaziska försvarsmaktens fana.

Abchaziens försvarsmakt bildades 1992 från det etniskt abchaziska nationalgardet.

Armén[redigera | redigera wikitext]

Armén består av en fredsstyrka om tvåtusen soldater och en mobiliseringsstyrka om cirka fyrtio till femtio tusen soldater. Republiken är indelad i tre försvarsområden, Suchumi, Otjamtjira och Pitsunda. Mobiliseringsorganisationen är milisartad och soldaterna förvarar sina handvapen i hemmet. Organisationen omfattar tre motoriserade skyttebrigader, ett artilleriregemente, en ingenjörsbataljon, en bergsjägarbataljon, en spaningsbataljon samt specialförband. Materielen består av nio T-72 stridsvagnar, 50 T-55 stridsvagnar, 95 artilleripjäser och grantakastare, 23 raketartillerisystem BM-21 Grad och 260 pansarskyttefordon.

Marinen[redigera | redigera wikitext]

Flottan består av tre divisioner baserade i Suchumi, Otjamtjira och Pitsunda. Fyra flodkanonbåtar överfördes från den ryska flottan i slutet på 1990-talet. Flottan hade också några handelsfartyg som beväpnats med artilleri- och raketer. Idag skall det dessutom finnas ett tjugotal motorbåtar beväpnade med kulsprutor och finkalibriga automatkanoner. Flottan har en personalstyrka om 600 sjömän. Därtill kommer en marininfanteribataljon om 350 soldater.

Flygvapnet[redigera | redigera wikitext]

Flygvapnet har fem Aero L-39 Albatros, tre Antonov An-2, en Jakovlev Jak-52, fyra Mil Mi-8 och två Mil Mi-24 samt en personalstyrka om cirka 250 flygsoldater.

Ryska trupper[redigera | redigera wikitext]

I enlighet med en försvarsöverenskommelse från 2009 har den Ryska federationen förlagt den 131. avdelta motorskyttebrigaden på den tidigare sovjetiska basen Gudauta.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Military of Abkhazia, 3 oktober 2014.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från ryskspråkiga Wikipedia.