Altair (rymdfarkost)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Simulerad bild av Altair-farkost som lämnar månens yta.
Altairs logotyp

Altair (tidigare Lunar Surface Access Module eller LSAM, engelska för "modul för åtkomst till månytan") är en månlandningsfarkost som utvecklas av NASA:s Constellationprogram. Den planeras att användas vid månlandningar runt 2020.

Altair har utvecklats för att lyftas upp i omloppsbana runt jorden av rymdraketen Ares V. Väl i omloppsbana ska Altair docka med rymdkapseln Orion. Denna har tidigare skjutits upp med hjälp av rymdraketen Ares I, med astronauter ombord. De två farkosterna färdas tillsammans till månen, runt vilken de försätter sig i omloppsbana. Altair lämnar då Orionfarkosten och landar på månens yta. Under tiden lämnas Orion obemannad i omloppsbanan runt månen. Efter avklarat uppdrag lyfter Altair från månen och dockar åter med Orionfarkosten för att slutligen återvända till jorden.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Altairs utformning liknar mycket Apolloprogrammets månlandare, (Lunar Module eller LM), även om Altair är mycket större. Den består av två delar: ett landningssteg (engelska descent stage) som rymmer huvuddelen av drivmedlet, elkraftskällor, och huvuddelen av andningssyret för besättningen, och ett avresesteg (engelska ascent stage) som är arbets- och viloplats för besättningen. Till skillnad från LM, som bara förde två av de tre apolloastronauterna till månytan, kommer LSAM att kunna föra med sig alla fyra i besättningen till månytan och tillbaka. Altair är också tänkt att flygas obemannad som en lastfarkost.

På samma sätt som LM kommer Altair att ha två luckor: en på ovansidan för dockning med Orionfarkosten, och en huvudlucka för tillgång till månytan. Till skillnad från LM kommer Altair att ha en luftsluss som liknar de på rymdfärjorna eller Internationella rymdstationen (ISS) mellan besättningskabinen och huvudluckan. Luftslussen kommer det göra möjligt för astronauterna att ta på och av sig rymddräkter utan att föra med sig måndamm in i kabinen, samt tillåta farkosten att behålla sitt atmosfärtryck; i LM var det nödvändigt att tömma farkosten på luft varje gång luckan öppnades. Luftslussen tillåter en astronaut med krånglande rymddräkt att återinträda i farkosten utan att resten av besättningen fördenskull måste avbryta sina aktiviteter på månytan.

Altair kommen även att ha en liten toalett som liknar den som finns på ISS och ryska Sojuz, en matvärmare för att undvika Apollos "kall soppa"-meny; ett laserbaserat avståndsmätningssystem (med radarbackup) och en ny glascockpit och Boeing 787-baserat datorsystem som är identiskt med det i Orion.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]