Amorosa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För äpplet Amorosa, se Aroma.
Amorosa
GenreDrama
RegissörMai Zetterling
ManusMai Zetterling
SkådespelareStina Ekblad, Erland Josephson
FotografRune Ericson
ProduktionsbolagSandrews, Sveriges Television, Svenska Filminstitutet
DistributionSandrews
Premiär1986
Speltid117 minuter
LandSverige
Språksvenska
IMDb SFDb

Amorosa är en svensk dramafilm från 1986 i regi av Mai Zetterling. Amorosa är Zetterlings personliga gestaltning av författaren Agnes von Krusenstjernas liv.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Amorosa berättar om författaren Agnes von Krusenstjerna (1894-1940) under perioden 1913-30 och hennes äktenskap med David Sprengel (1880-1941). I den hallucinatoriska öppningssekvensen fraktas en yrande Agnes i tvångströja av sin make David Sprengel och några mentalvårdare genom Venedigkarnevalens nattliga upptåg till ett mentalsjukhus i staden. Med sig har hon manuskriptet till sin nyss avslutade bok, som hon kallar sitt barn. Boken är Agnes uppgörelse med sin familj, och i återblickar visas Agnes utveckling från författare av oskyldiga flickböcker till seriös och självförbrännande romanförfattare.

Filmens mottagande[redigera | redigera wikitext]

Texten nedan är från artikeln Mai Zetterling.

Amorosa var det officiella svenska bidraget till filmfestivalen i Venedig i september 1986. Filmen vann dock inget pris trots viss uppmärksamhet och försäljningar. I november samma år erhöll Amorosa publikpriset vid Nordiska filmdagarna i Lübeck och filmen fick i stort sett positiv kritik i Sverige. "Rune Ericsons kameraarbete, de ackompanjerande ljuden och musiken, skådespelarnas - främst Stina Ekblads - nakna och intensiva uttryck och Mai Zetterlings visuella språk tillsammans vittnar om filmmediets oerhörda genomslagskraft och rika möjligheter att berätta och skapa atmosfär. Bakom det här ligger naturligtvis en originell och genuin konstnärssjäl, Mai Zetterling, som med Amorosa mångfaldigt bekräftar att hon besitter en bildfantasi och en gestaltningsförmåga av ovanligt mått inom svensk film." skrev Annika Gustavsson i Sydsvenska Dagbladet. [1]

Stina Ekblad och Erland Josephson vann var sin Guldbagge för sina insatser i filmen. Mai Zetterling nominerades till en Guldbagge för bästa regi.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ AmorosaSvensk Filmdatabas

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]