Hoppa till innehållet

André Derain

Från Wikipedia
André Derain
André Derain (1910).
Född10 juni 1880
Chatou, Yvelines, Ile-de-France
Död8 september 1954 (74 år)
Garches, Hauts-de-Seine, Ile-de-France
BegravningsplatsChambourcy[1]
NationalitetFrankrike Frankrike
FöräldrarLouis Derain
Make/makaAlice Derain
Konstnärskap
FältMåleri, Skulptur
UtbildningAcadémie Camillo, Académie Julian
RörelseFauvismen
Signatur
Redigera Wikidata (för vissa parametrar)

André Derain, född 10 juni 1880 i Paris, Frankrike, död 8 september 1954 i Paris, var en fransk målare och skulptör. Han var en av fauvismens förgrundsgestalter.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Derain studerade vid Académie Carrière i Paris 1898-1899. Han arbetade först med Maurice de Vlaminck i Chatou och sedan i Collioure med Henri Matisse. I målningen The Pool of London (1906) använder han sig av en neoimpressionistisk teknik.

Mellan 1906 och 1909 arbetade Derain efter samma linje som Braque och Picasso, som han lärt känna och som han till och med föregick i sin syntes av former från den afrikanska konsten och Cézanne, till exempel i Badande kvinnor (1906), men han lät sig aldrig påverkas av kubismen. Efter 1919 drog sig Derain tillbaka från avantgardet.

Derain återgav i en mörkstämd färgskala landskap, människor och stilleben med tung mäktighet. Samma nyktra klassiska behärskning präglar även hans skulpturer, bokillustrationer och scendekorationer. Han fick också en viss betydelse för den nya sakligheten i svensk 1920-talskonst. Derain är representerad vid bland annat Göteborgs konstmuseum[2].

Fem oljemålningar av honom beslagtogs som Entartete Kunst av Propagandaministeriet i Nazityskland 1937, tre på Museum Folkwang, en på Wallraf-Richartz-Museum och en på Kunsthalle Mannheim. De såldes alla vidare till privata samlare och museer utomlands. Den på Kunsthalle Mannheim visades för övrigt på en tidig, nazistiskt arrangerad utställning kallad "Kulturbolschewistische Bilder"[3] (1933). Fyra litografier och träsnitt försvann utomlands vid samma tid.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ hämtat från: franskspråkiga Wikipedia, läst: 3 juni 2020.[källa från Wikidata]
  2. ^ Göteborgs konstmuseum
  3. ^ "Kulturbolsjevism" var ett politiskt slagord använt av nazister på ett nedvärderande sätt om konstnärer, konst, arkitektur och vetenskap, vilka ansågs alltför progressiva och vänsterorienterade. Jämför de:Kulturbolschewismus (tyska).

Allmänna källor[redigera | redigera wikitext]