Andra generationens reaktor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Andra generationens reaktor (Gen II-reaktor) är en designklassificering för en kärnreaktor och hänvisar till den klass av kommersiella reaktorer som byggdes fram till slutet av 1990-talet. Bland generation II-reaktorer räknas prototypiska och äldre versioner av PWR, CANDU, BWR, AGR, RBMK och VVER.

Dessa står i kontrast till generation I-reaktorer, som hänvisar till den tidiga prototypen av kraftreaktorer, som Shippingport, Magnox/UNGG, AMB, Fermi 1 och Dresden 1. Den sista kommersiella Gen I-kraftreaktorn var Wylfa Nuclear Power Station som stängdes i slutet av 2015. Nomenklaturen för reaktorkonstruktioner, som beskriver fyra "generationer", föreslogs av det amerikanska energidepartementet som införde konceptet med generation IV-reaktorer.

Beteckningen generation II+-reaktorn används ibland för moderniserade generation II-konstruktioner byggda efter 2000 (t.ex. kinesiska CPR-1000) i konkurrens med dyrare generation III-reaktorkonstruktioner. Moderniseringen inkluderar vanligtvis förbättrade säkerhetssystem och en 60-årig designlivslängd.

Generation II-reaktorkonstruktioner hade i allmänhet en ursprunglig designlivslängd på 30 eller 40 år. Detta datum sattes som den period under vilken lån som tagits till anläggningen skulle betalas av. Men många generation II-reaktorer förlängs till 50 eller 60 år, och en andra livslängd till 80 år kan också vara ekonomiskt i många fall. År 2013 hade cirka 75 % av de fortfarande fungerande amerikanska reaktorerna beviljats livslängdslicenser till 60 år.

Tjernobyls reaktor nr 4 som exploderade var en generation II-reaktor (RBMK-1000).

Fukushima Daiichis tre förstörda reaktorer var generation II-reaktorer; specifikt Mark I kokvattenreaktorer (BWR) designade av General Electric. År 2016 kopplades enhet 2 vid Watts Bar Nuclear Generating Station till elnätet och kommer sannolikt vara den sista generation II-reaktorn som driftsätts i USA.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Generation II reactor, 21 december 2021.