RBMK

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Principskiss för en RBMK-reaktor

RBMK är en förkortning för det ryska begreppet Reaktor Bolsjoj Mosjnosti Kanalnyj (ryska: Реактор Большой Мощности Канальный), vilket betyder ’Högtrycksreaktor av kanaltyp’) och är en kärnkraftsreaktortyp byggd i Sovjetunionen. Reaktorerna i kärnkraftverket Tjernobyl var av denna typ.

Varje bränsleelement omges av en trycktub i vilken vatten pumpas in för att bringas att koka. Varje trycktub ät omgiven av grafit, som fungerar som moderator i kedjereaktionen. Vid låga effekter leder denna konstruktion till att reaktorn lätt blev instabil, det vill säga en ökning av effekten leder till att ånghalten ökar, vilket i sin tur leder till ytterligare effektökning, och så vidare. Att en ökad ånghalt leder till ökad effekt, kallas positiv voidkoefficient.

Världens övriga kommersiella reaktorer har alltid negativ voidkoefficient (det vill säga ökad värme och ånghalt ger sämre moderering, vilket i sin tur leder till minskad kärnklyvning och därmed minskad effekt). För att kontrollera en reaktor med positiv voidkoefficient krävs att kärnklyvningen styrs på något annat sätt, exempelvis genom att föra in styrstavar i reaktorn, antingen manuellt eller genom ett kontrollsystem.

Bränslet är låganrikat uran.

Vid tiden för Tjernobylolyckan var spetsarna på reaktorns styrstavar gjorda av grafit. Eftersom grafiten fungerade som moderator ökade alltså effekten hos reaktorn de första sekunderna efter att de skjutits in. Eftersom styrstavarna är avsedda att bromsa reaktionen är detta beteende icke-intuitivt.

Reaktorer av typen RBMK finns i drift i Ryssland i kärnkraftverken Kursk 1 - 2 (971 MWe vardera), Kursk 3 -4 (925 MWe vardera), Leningrad 1 - 2 (925 resp 971 MWe), Leningrad 3 - 4 (925 MWe vardera) samt Smolensk 1 -3 (925 MWe vardera)[1].

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.world-nuclear.org/info/

Se även[redigera | redigera wikitext]