RBMK

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Principskiss för en RBMK-reaktor
RIAN archive 305011 Leningrad nuclear power plant.jpg

RBMK är en förkortning för det ryska begreppet Reaktor Bolsjoj Mosjnosti Kanalnyj (ryska: Реактор Большой Мощности Канальный), vilket betyder ’Högtrycksreaktor av kanaltyp’) och är en kärnkraftsreaktortyp byggd i Sovjetunionen. Reaktorerna i kärnkraftverket Tjernobyl var av denna typ.

Varje bränsleelement omges av en trycktub i vilken vatten pumpas in för att bringas att koka. Varje trycktub är omgiven av grafit, som fungerar som moderator i kedjereaktionen. Vid låga effekter leder denna konstruktion till att reaktorn lätt blir instabil, det vill säga en ökning av effekten leder till att ånghalten ökar, vilket i sin tur leder till ytterligare effektökning, och så vidare. Att en ökad ånghalt leder till ökad effekt, kallas positiv voidkoefficient.

Världens övriga kommersiella reaktorer har alltid negativ voidkoefficient (det vill säga ökad värme och ånghalt ger sämre moderering, vilket i sin tur leder till minskad kärnklyvning och därmed minskad effekt). För att kontrollera en reaktor med positiv voidkoefficient krävs att kärnklyvningen styrs på något annat sätt, exempelvis genom att föra in styrstavar i reaktorn, antingen manuellt eller genom ett kontrollsystem.

Bränslet är låganrikat uran.

Genom att föra in eller ut styrstavar i utrymmena mellan reaktorns bränsleelement, kan neutronflödet, och därmed kedjereaktionen i en reaktorhärd kontrolleras. Styrstavar innehåller ett ämne (t.ex. Bor-10) som absorberar de neutroner som krävs för bibehållen kedjereaktion. Vid tiden för Tjernobylolyckan var spetsarna på reaktorns styrstavar gjorda av grafit, en speciell design som gör det möjligt för reaktoroperatörerna att moderera neutronerna i just de områden i härden där de är placerade, vilket lokalt ökar effekten och därmed bränslets lokala utbärning. Designen innebär att när denna typ av styrstavar skjuts in i reaktorn, ökar reaktorns effekt de första sekunderna efter att de skjutits in. Istället för att bromsa kedjereaktionen såsom tänkt, leder detta till att styrstavarna i ett kort första skede ökar reaktorns effekt.

RBMK-reaktorer i Ryssland[redigera | redigera wikitext]

Reaktorer av typen RBMK finns i drift i Ryssland i kärnkraftverken

  • Kursk 1 - 2 (971 MWe vardera)
  • Kursk 3 -4 (925 MWe vardera)
  • Leningrad 1 - 2 (925 resp 971 MWe)
  • Leningrad 3 - 4 (925 MWe vardera)
  • Smolensk 1 -3 (925 MWe vardera)[1].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.world-nuclear.org/info/