Härdsmälta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En av kärnreaktorerna vid Three Mile Island, TMI-2, och dess status efter härdsmältan 1979.

Härdsmälta är en typ av olycka som innebär att den radioaktiva härden i en kärnreaktor blir så varm av sin egenalstrade värme att den smälter. Beroende på reaktortyp kan följderna bli mer eller mindre allvarliga. Många kärnkraftverk är konstruerade med konsekvenslindrande system som till exempel haverifilter för att klara av en härdsmälta med ringa konsekvenser för omgivningarna. Risken för allvarliga konsekvenser vid härdsmälta är mycket liten om kraftverket byggs och hanteras såsom det är tänkt.

Händelseförlopp[redigera | redigera wikitext]

Kärnklyvningsprocessen i en reaktor upphör så fort den stängs av, vilket sker genom inskjutning av styrstavar eller inpumpning av anrikat bor-10. Därefter alstras värme via den så kallade resteffekten[1], p.g.a. alfa och beta-sönderfall av de radionuklider som bildats vid kärnklyvning av uran[2]. Om kylningen av reaktorn inte kan tillgodoses, kommer reaktorns kylmedie till slut koka bort. Detta leder till ännu sämre kylning, torrkokning som alstrar vätgas, skador på härden, och till slut härdsmälta.

Kända härdsmältor[redigera | redigera wikitext]

Vid Harrisburgolyckan 1979 blev konsekvenserna försumbara för omgivningen. Vid Tjernobylolyckan 1986 däremot ledde fundamentala konstruktionsbrister kombinerat med felaktigt handhavande (avsiktlig frånslagning av säkerhetssystem och plötslig uppstart till normaldrift) till katastrof. Fukushima-olyckan 2011 uppkom efter att en tsunami slagit ut så väl elnät som reservkraft.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [https://web.archive.org/web/20110524035629/http://www.analys.se/lankar/Fakta/Faktablad_49.pdf ”Arkiverade kopian”]. Arkiverad från [http://www.analys.se/lankar/Fakta/Faktablad_49.pdf originalet] den 24 maj 2011. https://web.archive.org/web/20110524035629/http://www.analys.se/lankar/Fakta/Faktablad_49.pdf. Läst 17 februari 2015. 
  2. ^ http://www.skb.se/upload/publications/pdf/P-06-94.pdf