Angus Young

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Angus Young
AngusYoung.JPG
FödelsenamnAngus McKinnon Young
Född31 mars 1955 (64 år)
BakgrundSkottland Glasgow, Skottland, Storbritannien
GenrerHårdrock, rock'n'roll
InstrumentGitarr
År som aktiv1973 - idag
WebbplatsOfficiell webbplats

Angus McKinnon Young, född 31 mars 1955 i Glasgow, är en skotsk-australisk gitarrist och kompositör i det australienska rockbandet AC/DC, grundat 1973 av honom och den äldre brodern Malcolm Young.

Angus Youngs gitarrstil bygger främst på bluesskalan och är influerad av gitarrister som Chuck Berry, Muddy Waters, Leslie West, B.B. King, och andra blues/rock n roll-gitarrister. Young har i sin tur inspirerat en lång rad andra gitarrister. Young är känd för sina vilda och energiska framträdanden och för att han uppträder i skoluniform.

Biografi

Angus är yngst av åtta barn till William och Margaret Young. Han föddes i Glasgow i Skottland och flyttade 1963 till Sydney i Australien med sina föräldrar och äldre bröder Malcolm, George och Alex, som alla blev musiker, samt den äldre systern Margaret som är den som kom på namnet AC/DC (växelström/likström) efter att ha läst det på en symaskin. När Angus var fem år började han spela gitarr, som tillhörde en vän till honom - han spelade när han var på besök. Hans första gitarr var akustisk och det var hans mamma som köpte den till honom för att han inte enbart skulle slåss med sina bröder.

AC/DC

Som tonåring spelade Young i ett band vid namn 'Kantuckee', och vid 18 års ålder grundade han tillsammans med sin 20-årige bror Malcolm AC/DC, 1974. Angus spelade ledgitarr medan Malcolm spelade rytmgitarr. Colin Burgess spelade trummor, Larry Van Kriedt bas och Dave Evans sjöng. Deras första singel "Can I Sit Next To You Girl" spelades senare in med Evans ersättare, Bon Scott.

Angus Young använde i början flertalet scenkostymer, som Spindelmannen, Zorro, en gorilla och en Stålmannenparodi vid namn Super-Ang[1], innan han började med sin välkända skoluniform. För att matcha hans image berättade bandet för både allmänheten och pressen att Young föddes 1959, inte 1955. Den ursprungliga uniformen ska ha kommit från hans skola i Sydney, och ett rykte säger att han inte hade tid att byta kläder mellan skolan och bandets övande och därför helt enkelt hade skoluniformen på sig.

Nyligen

Angus Young i Tyskland 2002

Även om Young föredrar att inte prata om sitt privatliv till media är det känt att han bor i Sydney i Australien, och också har en bostad i Aalten i Nederländerna där hans fru Ellen växte upp. Young gifte sig med henne 1980, kort före Bon Scotts död.[2]

I augusti 2006 mottog Young tidningen Kerrang!s Legend Award med motiveringen att AC/DC är "ett av de viktigaste och mest inflytelserika rockbanden i historien".[3]

Utrustning

Young spelar alltid på en svart eller röd Gibson SG, och har numera också en signaturmodell. 2003 jammade AC/DC låten "Rock me Baby" tillsammans med Rolling Stones, då Young lånade en Gibson ES-335 av Keith Richards

Övrig utrustning är nästan alltid en Marshall topp av Plexi-typ. Angus Young ogillar effektpedaler av den enkla anledningen att ju fler prylar desto mer är det som kan gå fel.

Scenframträdande

Angus Young gör sina djävulshorn i Globen, 22 februari 2009

Young är alltid vild och energisk när AC/DC spelar inför publik; han hoppar och springer fram och tillbaka på scenen, medan han spelar gitarr. Förr brukade han hoppa upp på Bon Scotts rygg, och den senare tog sig fram bland publiken, medan Young spelade ett förlängt gitarrsolo, ofta i låten "Rocker".

Young brukar göra "Duckwalk", inspirerat av Chuck Berry. Det går ut på att han hoppar på ett ben medan han rör det andra benet fram och tillbaka. Han brukar dessutom ligga på golvet där han sparkar, skakar och snurrar sig själv runt i cirklar - medan han spelar gitarr, det kommer från en gång då han snubblade på en kabel men fortsatte att spela.

Han brukar även "strippa", så till vida att han klär av sig inpå bara underkläderna, vilka ofta har ett motiv i form av flaggan till det land de är på besök i. Under den pågående turnén står det däremot AC/DC på dem. När de spelar "Highway To Hell" brukar han även göra djävulshorn. Han sätter helt enkelt knutna händer mot pannan och pekar rakt upp med pekfingrarna.

Externa länkar

Referenser

  1. ^ Walker, Clinton (2001). Highway to Hell: The Life and Times of AC/DC Legend Bon Scott. sid. 128–133. ISBN 1-891-24113-3 
  2. ^ ”AC/DC star's mega-mansion”. http://www.news.com.au/sundaytelegraph/story/0,22049,21164917-5001026,00.html. Okänd parameter 1
  3. ^ ”Lostprophets on their metal as they top the Kerrang! awards”. http://arts.guardian.co.uk/news/story/0,,1858016,00.html. Okänd parameter 1