Ansgarskapellet

Ansgarskapellet
Kyrka
Ansgarskapellet, 2008
Ansgarskapellet, 2008
Land Sverige Sverige
Län Stockholms län
Ort Ekerö kommun
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Stockholms stift
Församling Adelsö-Munsö församling
Plats Björkö
 - koordinater 59°19′50.8″N 17°33′39.8″Ö / 59.330778°N 17.561056°Ö / 59.330778; 17.561056
Material Sandsten
Invigd 1930
Bebyggelse‐
registret
21300000022072

Ansgarskapellet är ett kapell strax öster om Björkö by i Ekerö kommun, Stockholms län. Kapellet ligger inom Adelsö-Munsö församling i Ekerö pastorat, Stockholms stift. Kapellstiftelsen Ansgars Minne äger och förvaltar kapellet, medan Ekerö pastorat står för skötseln och bedriver sommarkyrka.

Kyrkobyggnaden[redigera | redigera wikitext]

Kapellet byggdes till hundraårsjubileet efter resningen av Ansgarsmonumentet och till 1100-årsminnet av Ansgars ankomst till Birka. Invigningen ägde rum 1930 och initiativtagare var ärkebiskopen Nathan Söderblom. Kapellet ritades av arkitekten Lars Israel Wahlman och medhjälpare var arkitekt Nils Sterner som ledde en restaurering av kapellet åren 1962-1963. Finansieringen av bygget ordnades delvis genom försäljning av en speciell bibel, Ansgariusbibeln eller lilla Ärkebiskopsbibeln, en illustrerad bibel utgiven i 1500 exemplar. Bibeln hade ägarens namn tryckt i boken och varje exemplar signerades av Nathan Söderblom. Dessutom bifogades en lista på de som hade köpt bibeln.

Kapellet är byggt i rödbrun sandsten från den närbelägna ön Midsommar i Björkfjärden och har de medeltida landsortskyrkorna som förebild. Byggnaden består av långhus och kor vars gemensamma planform har formen av en kyrkklocka som öppnar sig åt väster. Ytter- och innertak höjer sig åt väster och förstärker byggnadens klockform. Koret i öster består av en djup absid som ligger sju trappsteg högre än långhuset. Sakristian är inrymd under koret och har ingång från öster. Vid kapellets västparti skjuter två utåtvända strävpelare ut och bildar ett öppet klocktorn i vars övre del en kyrkklocka hänger. Huvudingången i väster har två stora ekportar som utvändigt pryds med rika järnbeslag. Järnbeslagen är tillverkade av bygdesmeden Gunnar Andersson, Adelsö efter ritningar av L I Wahlman. Långhuset har ett sadeltak medan tornet har ett pulpettak. Båda taken är täckta med tryckimpregnerad huggen furuspån. Korabsiden har ett tak täckt med kopparplåt.

Utanför kapellets västra sida finns en terrass täckt med plattor och omgiven av låga murar, allt av sandsten. Vid större gudstjänster öppnar man kapellets portaler och ställer ut bänkar på terrassen.

Interiör[redigera | redigera wikitext]

Interiörbild.
Interiörbild.

Kyrkorummet har ett plant tak med synliga bjälkar. Taket pryds av ornamentsmålningar i vitt och guld som är utförda av dekorationsmålaren Filip Månsson. Absidens innertak har ett hjälmvalv. Kapellets kopparklädda insida har målats av Gunnar Torhamn med framställningar ur Ansgarskrönikan. I korabsiden finns målningar av Olle Hjortzberg som skildrar Kristi gisslande enligt Ansgars dröm. Målningarna på ömse sidor om absiden är utförda av Gunnar Torhamn.

Orgel[redigera | redigera wikitext]

Orgeln, som har fem stämmor och är mekanisk, skänktes till kapellets invigning 1930 av professor Oskar Lindberg. Den är byggd 1801 av organisten och amatörorgelbyggaren Fredrik Salling, Svärdsjö för Djura kyrka i Dalarna. 1895 flyttades orgeln till Gagnefs missionshus. Den köptes på 1920-talet av Oskar Lindberg. Och sattes upp i Ansgarskapellet av Åkerman & Lund, Sundbyberg.[1] De är en av de fyra äldsta orglarna i Stockholms stift.[källa behövs]

Manual C-d3 Pedal C-c
Principal 8’ Bihangspedal
Salicional 8'
Oktava 4' Bas/Diskant
Oktava 2'
Vox humana 8' Diskant

Inventarier[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

  • Ansgarskapellet på Björkö, Ann Mari Karlsson, Upplands kyrkor, Ärkestiftets stiftsråd, 1991, Libris 1231144 ; 219

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dag Edholm, red (1990). Inventarium över svenska orglar: 1989:III, Strängnäs stift; Stockholms stift. Tostared: Förlag Svenska orglar. Libris 4108784 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]