Aquila (släkte)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Aquila
Great spotted Eagle I2 IMG 8358.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningHökfåglar
Accipitriformes
FamiljHökartade rovfåglar
Accipitridae
SläkteAquila
Vetenskapligt namn
§ Aquila
AuktorBrisson, 1760
Arter
Se text
Kungsörn
Kungsörn
Hitta fler artiklar om fåglar med

Aquila är ett släkte som tillhör familjen hökartade rovfåglar och som omfattar ett antal större rovfåglar som alla kallas örnar. Örnar är inte ett taxonomisk begrepp utan används för att beskriva större rovfåglar som inte nödvändigtvis är nära besläktade.

Det utmärks genom stora och breda vingar samt en ganska stark, från roten avsmalnande näbb, som har övre och undre kanterna parallella. Näsborrarna är tvärställda och fötterna fjäderklädda på hela främre sidan. Arterna i släktet vistas i bergiga skogstrakter, några även i lundar och lövträdsdungar. De lever av små däggdjur och fåglar, men förtär även, i synnerhet vintertid, döda djur.

Arterna bygger mycket stora och platta bon på klippor eller i höga träd. Honan ruvar äggen ensam.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Aquila tillhör en grupp med närbesläktade släkten av "typiska" örnar som Hieraaetus, Lophaetus, Ictinaetus och den utdöda Harpagornis. Alla dessa släkten verkar vara parafyletiska i förhållande till den traditionella indelningen av släktet Aquila. Uppdelningen av dessa släkten är under diskussion.

Mest problematisk är arterna inom släktet Hieraeetus. Man vet att släktets typart dvärgörn (Hieraaetus pennatus) är mycket nära besläktad med vissa örnar i släktet Aquila medan andra arter av släktet Hieraeetus kan vara så pass distinkta att de bör placeras i ett eget släkte.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Delar av texten är översatt från engelska wikipedias artikel Aquila (genus) läst 2008-01-12
Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Landörnsläktet, 1904–1926.