Asiatisk vildhund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Asiatisk vildhund
Status i världen: Starkt hotad[1]
Asian red dog.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Däggdjur
Mammalia
Ordning Rovdjur
Carnivora
Familj Hunddjur
Canidae
Släkte Cuon
Hodgson, 1838
Art Asiatisk vildhund
C. alpinus
Vetenskapligt namn
§ Cuon alpinus
Auktor Pallas, 1811
Utbredning
Utbredningsområde:    Säker utbredning   Trolig utbredning   Historisk utbredning
Utbredningsområde:
  Säker utbredning
  Trolig utbredning
  Historisk utbredning
Hitta fler artiklar om djur med

Den asiatiska vildhunden, rödhunden eller dhol (Cuon alpinus) är en art i familjen hunddjur, den enda arten i släktet Cuon.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Djurets kropp är nästan en meter lång och svansen når en längd av 45 centimeter. Skulderhöjden ligger vid 45 centimeter och vikten vid 20 kilogram. Namnet rödhund syftar på pälsens färg som varierar mellan rödbrun och orange. Buken är helt vit.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Arten förekommer i större delar av Asien. Utbredningsområdet sträcker sig från Altai och Manchuriet i norr till Indien och Indonesien i syd. Vanligtvis finns det skarpa gränser mellan områden med rödhund och områden med varg. Den asiatiska vildhunden föredrar skogar och förekommer både i barrskogar och i tropiska regnskogar. Sällan ser man den i regioner med stäpp eller öken.

Status[redigera | redigera wikitext]

Beståndet uppskattas till mindre än 2 500 individer. Internationella naturvårdsunionen (IUCN) räknar därför arten som hotad. Troliga orsaker till beståndets minskning är förstörelsen av dess levnadsområde och olika sjukdomar som överförs från vilda tamhundar.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Beteendet i gruppen kan jämföras med det hos vargar. En flock består vanligtvis av fem till tolv individer, mer sällan upp till trettio. I flocken finns två dominanta djur, en hanne och en hona, som leder gruppen. Bara den dominanta hona föder efter en dräktighetstid på cirka 60 dagar sex till tio ungar. Hela flocken hjälper till med uppfostringen.

Till bytesdjuren räknas hjortdjur – däribland rådjur – samt stenbock, vilda får och vildsvin. När rödhunden inte får tag i större bytesdjur, tar den även möss och insekter samt växter som olika bär.

Angrepp på människor är inte känt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Cuon alpinus (Dhole, Asiatic Wild Dog, Indian Wild Dog, Red Dog) Durbin, L.S., Hedges, S., Duckworth, W., Tyson, M., Lyenga, A. & Venkataraman, A. IUCN:s rödlista. 2008. Läst 31 maj 2012.