Assyrier/Syrianer i Sverige

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Assyrier/Syrianer i Sverige
Sverige
Sverige
Språk

Syriska-Arameiska

Religion

Kristendom

Assyrier/Syrianer i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Assyrier/syrianer/kaldéer är en kristen folkgrupp från Mellanöstern. De är ursprungligen från Turkiet, Syrien, Irak, Iran och Libanon. Den första gruppen med 205 flyktingar anlände till Sverige från Libanon under första halvåret 1967.[1][2] I Sverige bor det uppskattningsvis 100 000–120 000 assyrier/kaldéer/syrianer, och den största koncentrationen av denna etniska grupp finns i Södertälje med omnejd. I Södertälje kommun bor det ca 25 000 assyrier/syrianer där den största delen av befolkningen kommer från Tur Abdin.

Den assyriska/syrianska namnkonflikten, d.v.s. vilket namn som är rätt, assyrier eller syrianer, är en politiskt laddad fråga, men båda grupperna är överens om att de är ett och samma folk, har samma religion och talar samma språk.

Enligt Anders Lago, är folkgruppen Sveriges mest väletablerade invandrargrupp.[3] Då många bedrivit egna företag i sina hemländer har de tagit med sig denna tradition till Sverige, och driver egna företag.[källa behövs] På senare tid har dock andelen av ungdomar som läser vidare ökat och färre väljer att jobba vidare i familjeföretaget.[källa behövs] Enligt forskning är det upp till tre gånger vanligare bland assyrier/syrianer än bland andra Södertäljebor att starta eget företag, vilket bevittnar småföretagarandan inom folkgruppen.[4]

Till skillnad från många andra invandrargrupper i Sverige saknar assyrierna/syrianerna eget hemland. Detta har medfört att en del i gruppen betraktar Sverige som sitt nya hemland, även om det också finns de som hoppas på att få ett eget land att flytta till.[källa behövs]

De första åren präglades av anpassningsproblem för många.[källa behövs] Natten till den 19 juni 1977 uppstod bråk och slagsmål mellan raggare och assyrier/syrianer i Södertälje.

Sport[redigera | redigera wikitext]

Sportmässigt har fotbollsklubben Assyriska FF utmärkt sig genom spel i Allsvenskan 2005. Man lyckades även ta sig till final i Svenska cupen 2003, efter att bland annat ha besegrat 2002 års mästarlag Djurgårdens IF med 4-0 på Stockholms stadion. Då assyrierna saknar eget land och fotbollsförbund betraktar vissa klubben som assyriernas inofficiella landslag. Säsongen 2011/2012 spelade Syrianska FC från Södertälje i Allsvenskan.

Kända och framgångsrika assyrier/syrianer[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kenneth Nordgren (2006). Vems är historien? Historia som medvetande, kultur och handling i det mångkulturella Sverige. ISBN 91-7264-128-2. http://www.immi.se/imer/thesis/nordgren.htm 
  2. ^ Kenneth Nordgren (2006). ”Vems är historien? Historiebruk och identitetsskapande i det mångkulturella Sverige”. Tvärsnitt. http://www.vr.se/huvudmeny/tvarsnittnr42006/innehall/historiebrukochidentitetsskapandeidetmangkulturellasverige.4.28a3695010f65c9aeac80001715.html. 
  3. ^ http://www.fokus.se/2009/06/fran-mesopotamien-till-sodertalje/
  4. ^ http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article1430692/En-svensk-framgangssaga.html