Avokado

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Avokado
Persea americana fruit.JPG
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Underklass Magnoliidae
Ordning Lagerordningen
Laurales
Familj Lagerväxter
Lauraceae
Släkte Avokadosläktet
Smörplanta
Art Avokado
P. americana
Vetenskapligt namn
§ Persea americana
Auktor Miller, 1768
Hitta fler artiklar om växter med
Avokado

Avokado (Persea americana) är en art i familjen smörplantor, som odlas för sina frukter. Arten växer vilt från Mexiko i norr ner till länderna runt Anderna i söder[1]. Numera odlas arten över hela världen på platser med lämpligt klimat.

Avokado blir en 20 meter hög städsegrön smörplanta och har 12-25 centimeter långa blad. Trädet tål inte frost och växer enbart i subtropiska och tropiska klimat.

Frukten är ett knytnävsstort bär med stor kärna.[2] Fruktköttet är mört och gult till ljusgrönt, medan skalet, som ej går att äta, är grönt till mörkgrönt. Ett normalt avokadoträd ger omkring 120 frukter per år.

Ordet avokado kommer ytterst från ahuacatlaztekernas språk nahuatl. Det betyder ordagrant testikel och kom till svenska genom spanskan. Frukten kallades förr även advokatpäron, då formen är päronaktig och på grund av en folketymologisk koppling till advokater. Andra namn var krokodilpäron eller alligatorpäron, då skalet påminner om krokodilers och alligatorers skinn.

Odling[redigera | redigera wikitext]

Avokado odlas framför allt på platser med medelhavsklimat, som Mexiko, Kalifornien, Israel, Sydafrika och Chile.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Användning[redigera | redigera wikitext]

Avokado äts vanligen rå, ofta i förrätter och sallader. Den serveras ofta i halvor med kärnan avlägsnad. För att kunna konsumeras måste avokadon ha rätt mognadsgrad, då lossnar kärnan och skalet lätt och köttet har lagom mjuk konsistens. En mogen avokado ger efter en aning om man trycker försiktigt vid skaftfästet. Fördjupningen som den borttagna kärnan lämnar efter sig kan fyllas med olika fyllningar. Löjrom, majonnäs eller enklare kaviar är omtyckta ingredienser när avokado i denna form serveras som förrätt. Avokadoköttet kan också skäras i mindre skivor eller bitar och blandas in i grönsaks- eller andra sallader. Avokadopuré kan även användas i söta efterrätter som avokadoglass och avokadomousse. Avokado är huvudingrediensen i den mexikanska dippen guacamole.

Avokadofrukten kan innehålla upp till 30 procent omättat fett,[2] men det vanligaste är att den innehåller cirka 15 procent fett, främst enkelomättat sådant[3]. Den har även ett högt innehåll av kalium, ett essentiellt mineral som är nödvändigt för normal hjärt- och muskelfunktion.

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

Laurus persea L.
Persea americana var. drymifolia (Schltdl. & Cham.) Blake
Persea americana var. nubigena (L. Wms.) Kopp
Persea drymifolia Schltdl. & Cham.
Persea gratissima Gaertn.f.
Persea nubigena L. Wms.
Persea persea Cockerell

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Avocado FRUIT AND TREE” (på engelska). Encyclopædia Britannica. https://global.britannica.com/plant/avocado. Läst 7 december 2016. 
  2. ^ [a b] Avokado i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 18 februari 2012.
  3. ^ Livsmedelsdatabasen. Livsmedelsverket. Läst 7 januari 2013.
  • Green, Sven. Nya Vackrare trädgård. Anfang Förlag För Reader's Digest. sid. 323. ISBN 91-7030-206-5 
  • Nationalencyklopedin. Bra Böcker. 1989. sid. 165. ISBN 91-7024-621-1 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]