Bang en boomerang

Från Wikipedia
Bang en boomerang
singel av Svenne & Lotta
B-sida"Kom ta en sista dans med mej" ("Dance While the Music Still Goes on")
Utgivenfebruari 1975
FormatGrammofon
GenreSchlager
SkivbolagPolar Music
LåtskrivareBenny Andersson
Stikkan Anderson
Björn Ulvaeus
Singlar
Svenne & Lotta
"Bang en boomerang"
(1975)

Bang en boomerang, arbetsnamn: "Stop and Listen to Your Heart"[1], är en sång skriven av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Stikkan Anderson. Låten spelades först in i demoversion, med text på engelska under arbetstiteln "Stop and Listen to Your Heart" av Abba i september 1974. Sångtexten jämför "kärlekens budskap" med de återvändande bumeranger som Australiens urbefolkningar aboriginerna utvecklade.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Svenne & Lotta-versionen[redigera | redigera wikitext]

Under sent 1974 bjöds Benny Andersson och Björn Ulvaeus in av Sveriges Television att till den svenska Melodifestivalen 1975 delta med ett bidrag. Då Abba inte ville medverka, året efter deras bidrag Waterloo vunnit, gav de i stället bort låten till popduon Svenne & Lotta, som också hade kontrakt med Polar Music. Låten fick ny text på svenska, "Bang en boomerang", och Svenne & Lotta spelade in låten i november 1974, med Benny Andersson och Björn Ulvaeus som producenter, med ett annorlunda arrangemang, framför allt kortare (2:50 minuter) än den ursprungliga demoversionen, för att anpassas till Eurovision Song Contests treminutersregel. Svenne & Lotta framförde sedan sången då den slutade på tredje plats i den svenska Melodifestivalen 1975. Melodin låg på Svensktoppen i sju veckor under perioden 9 mars-11 maj 1975, med andraplats som bästa resultat där.[2] Svenne & Lottas singel är en av titlarna i boken Tusen svenska klassiker (2009).[3]

Svenne & Lotta spelade också in sången med text på engelska, och båda versioner låg 1975 på deras album Svenne & Lotta 2/Bang-A-Boomerang (Polar POLS 258). Den engelskspråkiga versionen släpptes även på singel i Danmark, och blev populär där och ur ett skandinaviskt perspektiv ses låten av många fortfarande som en hitsingel från Melodifestivalen av Svenne & Lotta.[4]

Abba gjorde sedan en nyinspelning av låten under tidigt 1975, med Svenne & Lottas bakgrundsarrangemang, och förlade den till albumet Abba 1975 och den släpptes den 21 april 1975 även på singel i Frankrike, med SOS som B-sida. Den låg även på Abba:s första Greatest Hits-album, släppt 17 november 1975, men Abba-versionen släpptes aldrig på singel i Skandinavien.

Noices version[redigera | redigera wikitext]

Bang en boomerang
Sång av Noice
Från albumet Det ljuva livet
Släpptnovember 1981
Inspeladseptember 1981
GenreRock
SpråkSvenska
Längd2:33
SkivbolagSonet Grammofon
LåtskrivareBenny Andersson
Stikkan Anderson
Björn Ulvaeus
ProducentNoice
Det ljuva livet
Rosa ljus
(8)

(9)
Till en legend
(10)

Den svenska punkrockgruppen Noice spelade in låten 1981 på deras tredje album, Det ljuva livet.[5]

Deras version finns med på samlingsalbumen Flashback Number 12, Svenska popfavoriter och 17 klassiker. Noices liveversion inspelad i Karlskoga 4 september 2004 finns med på Officiell Bootleg Live släppt 2005.

Andra versioner[redigera | redigera wikitext]

Listplaceringar[redigera | redigera wikitext]

Lista (1975) Position
Belgien (Flandern) 29[8]
Norge 11[9]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]