Behå

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”BH” leder hit. För andra betydelser, se BH (olika betydelser).
Behå
Brassiere032.jpg
Klädesplagg
TypUnderklädesplagg
MaterialSpandex, mikrofiber, satin, spets
TillverkareChantelle, La Perla, Maidenform, Rigby & Peller, Valisère, Triumph International


Så kallad bullet bra.
Behå.

En bysthållare (behå eller bh; bestämd form bh:n, plural bh:ar, i det senare fallet) är ett underklädesplagg för kvinnor, som stöder, samlar och formar brösten.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Bevis för bysthållare kan finnas så långt tillbaka i tiden som 4500 f.Kr. Kvinnorna i Grekland bar under antiken en bröstsnörning, vilken kallades apodesmos eller mastodeton, som gav deras byst stadga när de tränade.

I den antika kvinnodräkten återfinns ett behå-liknande plagg (latin strophium, av grekiska strophion, bröstbinda) som bestod av ett brett tygband som kvinnan virade runt sin byst. Ibland var detta försett med axelband.

Ordet bysthållare kommer av tyskans Büstenhalter. På engelska heter det bra, som är en förkortning av franskans brassière. (Ett fransk-svenskt "hand-lexikon" från 1841 översätter brassières (plural) till liten kort tröja att hålla kroppen stadig.) På franska heter dock behå soutien-gorge. BH-storlekar anges med två mått: storleken på brösten (kupan) (AA-L) och omkretsen på kroppen (60-115).

Den allmänna uppfattningen är att den moderna behån uppfanns av fransyskan Herminie Cadolle 1889. Uppfinningen som hon kallade le bien-être ("välgöraren") bestod av två delar. Den nedre delen var en korsett för midjan, och den övre delen gav bysten stöd med hjälp av axelband. 1905 började den övre delen att säljas separat under namnet soutien-gorge ("nackstöd"). Cadolles företag existerar än idag.[1] Ida Rosenthal skapade år 1922 den första BH:n med kupor för brösten,[2] och hennes företag Maidenform införde sedan de kupstorlekar som ännu används internationellt.[3]

Denna historieskrivning kan komma att påverkas då forskare 2008 hittade delar av en BH med en matchande trosa, som påminner om dagens, på det Österrikiska slottet Lengberg. Kuporna är sydda av ett finare tyg och axelbanden i ett grövre. Vid en kol-14-analys av tyget daterades underkläderna till 1400-talet.

Det BH-lösa modet slog igenom efter 1968, först bland radikala feminister och unga kvinnor. Det blev snabbt uppfattat som modernt, ungt, fräscht och naturligt och efter hand ett allmänt mode. Omkring 1980 blev BH åter ett modeplagg, då i ännu fler variationer i form, förstärkning och stoppning, inte sällan med tydlig retrokänsla.

Myten om behåbränning[redigera | redigera wikitext]

Många tror att behåbränning förekom som någon slags protest hos vänsterradikala feminister på 1960- och 1970-talet, men mycket talar för att det bara är en faktoid, eller var något som journalister konstruerat för att få rubriker. Begreppet behåbränning myntades i och med en Miss America-tävling där en grupp vänsterradikaler protesterade mot att kvinnosynen hade blivit sexistisk. De protesterande slängde då sina accessoarer som förknippades med kvinnoförtryck. Saker som de slängde var allt från behåar och lösögonfransar. Enstaka små grupper av kvinnor brände sina behåar men inte i någon större skala. Reportrar som skrev om behåbränning ville nog förknippa dessa handlingar med flaggbränning och inkallelsebränningar som förekom under denna tid i en mer utbredd omfattning [4]

Storlekar[redigera | redigera wikitext]

Piktogram för storlek 70B.

Det finns två mått som ska sammanställas för BH:ns storlek: måttet under bysten och måtten där bysten är som störst med BH på. BH:ns storlek anges därefter med en bokstav och ett nummer. Bokstaven representerar ett standardiserat kupmått. Numret representerar bandmåttet som är ett mått under bysten. Måtten under bysten anges i olika enheter i olika länder.

Till följd av standarden EN 13402 anges måttet i centimeter i EU, avrundat till närmaste femtal (70, 75, 80, etc). EU:s standard för bandmåttet är:

Bandmåttets storlek 60 65 70 75 80 85 90 95 100 105 110 115 120 125
Omkrets i centimeter 58–62 63–67 68–72 73–77 78–82 83–88 88–92 93–98 98–102 103–108 108–112 113–118 118–122 123–128

Kupstorleken avgörs av bröstens massa, vidd och projicering, och räknas fram genom att subtrahera måttet över med måttet under bysten. Kupan är alltså skillnaden mellan måtten. EU:s standard för kupstorlek är:

Kupa AA A B C D E F G H J K
Skillnad mellan måtten i centimeter 10–12 12–14 14–16 16–18 18–20 20–22 22–24 24–26 26–28 28–30 30–32

Eftersom kupstorleken avgörs både av bröstmassa, bröstens bredd och projicering kan den egentliga storleken skilja sig från den storlek som uträkningen ger. En större kupstorlek ska då prövas med ett mindre bandmått, eller ett större bandmått med en mindre kupa; samma person kan pröva A80, B75, C70 och D65 eftersom kupbredden som regel är proportionell i förhållande till bandbredden under bysten.

Vid större kupstorlekar kan det dock bli lite förvirrande eftersom en del tillverkare kallar storleken som kommer efter D för DD istället för E och det som logiskt sett borde bli F för DDD.

Den största serietillverkade brösthållaren hade kupstorlek N, det vill säga 35 cm skillnad. Den största brösthållaren som överhuvudtaget tillverkats hade kupstorlek WW eller 60 centimeters skillnad, enligt Guinness rekordbok.

Behåkupor finns som hela, 3/4, 1/2 och någon gång som 1/4 (öppen) för olika typer av urringning.

Leopardmönstrad bygel-BH.

Olika typer av behå[redigera | redigera wikitext]

Axelbandslös BH är en behå som sitter uppe utan axelband. Den hålls uppe genom att byglar och silikon klämmer åt under bröstet och formar bysten. Viktigt är att byglarna sitter åt runt bröstet så att silikonet på insidan fäster mot huden. Finns i storlekar upp till H-kupa.

Balconette är en upplyftande, vadderad bygel-BH, som får bysten att sticka ut likt en balkong. Första designen utfördes i USA 1938. Balconetten var mode i mitten av 1950-talet, då bystdrottningarna var skönhetsideal. Balconetten kan ha avtagbara axelband och kan användas till djupt urringade klänningar. Den har ofta halvkupor och bygel.

BH med genomskinliga axelband är gjord för att bäras under tunna plagg och linnen för att axelbanden inte ska vara så framträdande.

BH-underklänning är en behå som är ihopsydd med en underklänning. Den var populär under andra hälften av 1960-talet och utfördes ofta i pastell eller mönstrat tyg.

Bygel-BH, på engelska underwire-bra, är en behå som formar och stöder bysten med en metall- eller plastbygel under bröstet.

Sömlös BH är gjord för att ge slätt intryck och saknar sömmar som annars syns under tunna plagg. De saknar oftast både byglar och vaddering.

Formpressad BH är en sömlös behå vars kupor är formpressade. Det finns formpressade bygelbehåar, vadderade och mjuka behåar.

T-shirt-BH är en sömlös push-up-behå med ett formpressat, vadderat inner- och ytterhölje. Den är tänkt att bäras under tighta tröjor.

Gelé-BH är push-up eller balconnet med geléfyllda kuddar. Gelékudden fördelar sig efter bröstens storlek.

Luft-BH är en behå med luftkuddar i stället för vaddering eller gelé. Det finns både luftkuddar som kan pumpas upp samt "fasta" kuddar.

Lång BH har långa paneler som täcker mage och ryggen ned till midjan. Har ofta en formande effekt ungefär som en lång gördel och bars tidigare ofta tillsammans med en kortare sådan. Är numera ofta axelbandslös och kan ha stödskenor i fronten och på sidorna.

Minimizer-BH är en behå som är gjord för att förminska bysten. Den fördelar bysten i en större och lite plattare form och minskar bystomfånget med i cirka en storlek. En minimizer säljs i större storlekar från C-kupa och uppåt.

Mjuk BH är en mjuk BH utan bygel som hjälper lyfta bysten. Den formar bysten med resårer under den och med sömmar överkuporna.

Wonderbra från 1975.

Push-up: en push-up-BH har bygel och form som pressar brösten inåt och ofta även upp underifrån. Den blandas ofta ihop med bombshell-BH:ar eftersom båda är formändrande, men en push-up har varken kuddar eller vaddering. Wonderbra är ett framgångsrikt varumärke känt för push-upbehåar. Under 1990-talet kom en ny push-up-trend.

Bombshell: en bombshell-BH har bygel och vaddering som lyfter bysten. Den har oftast extra kuddar, som hjälper till att skjuta ihop bysten från sidan. Främst avpassad för kvinnor med mindre byst.

Spets-BH är en behå som är dekorerad med spets eller helt tillverkad i spets. Den har ofta halv kupa.

Sport-BH är behå som är ämnad för fysisk aktivitet. Förutom att ge stöd under aktiviteten är de gjorda i funktionsmaterial för att transpotera bort svett.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter
  1. ^ Lewenhaupt, Lotta (1995). Tidens Under. BH:ns historia. Sellin och Partner Bok och Idé AB. sid. 53. ISBN 91-7055-137-5 
  2. ^ http://www.carnivalbras.com/wholesale_bras/bra_history.html
  3. ^ http://www.pbs.org/wgbh/theymadeamerica/whomade/rosenthal_hi.html
  4. ^ Faktoid tutta eld.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]