Bhagalpur (division)

Från Wikipedia

Bhagalpur (Bagalpur, Bhaugulpore) är en division i den indiska delstaten Bihar bestående av distrikten Banka och Bhagalpur, förr även av Navgachia, Purnea, Munger, Maldak och Santal Parganas.

Divisionen genomflyts av floden Ganges, med flera bifloder både från norr och söder och är norr om denna flod övervägande slättland, som sträcker sig till de sumpiga, osunda terai på gränsen till Nepal i norr. Den södra delen är bergig, till stor del betäckt med ogenomträngliga snår och skogsdungar, tillhåll för tigrar och elefanter. I dalarna bor santaler, kolh m.fl. adivasifolk. Klimatet är hett och osunt, malaria och kolera är alltjämt förekommande i norr. Av mineral finns riklig tillgång på blyglans, antimon, koppar och järn, men exploateras inte fullt ut. Huvudprodukt i jordbruket är ris, därnäst vete, majs, hirs och indigo.

Bhagalpurdistriktet, med huvudorten Bhagalpur, ligger på båda sidorna om Ganges med en yta på cirka 2 570 km². Sedan lång tid har produktionen av indigo varit viktig inom distriktets småindustri.

Artikelursprung[redigera | redigera wikitext]