Bo01

Från Wikipedia
Västra hamnen sedd från sydväst nattetid, med Turning Torso i bakgrunden. Foto från 2005.

Bo01 var en bomässa som hölls i Västra hamnen i Malmö från maj till september 2001.

Västra hamnen blir ledig[redigera | redigera wikitext]

Bomässan var först tänkt att hållas år 2000, på och bredvid Ön i Limhamns hamnområde, men kommunen fick tillgång till ett större markområde i Västra hamnen och beslöt då att flytta mässan dit, och att skjuta på bomässan ett år. Namnet på mässan bestämdes då till Bo01.

Bo01-mässan skulle vara stor, och ha ett europeiskt perspektiv. Ledningen spenderade mycket pengar på studiebesök och hade många storstilade och kostsamma planer. En dag blev det för mycket. Ledningen byttes ut, och mässan bantades en aning. Målet var fortfarande att hålla Bo01-mässan under sommarhalvåret 2001.

Bostäderna byggs[redigera | redigera wikitext]

Sundspromenaden i Västra hamnen.
Fasader i Västra hamnen.

Efter en lång tid utan särskilt många företag som förbundit sig att bygga hus till mässan, blev det till slut ganska många byggprojekt. Den stora frågan var nu om alla byggprojekt skulle hinna bli klara till Bo01-mässans öppnande. Ett stort problem var att många byggen skulle byggas samtidigt tätt intill varandra. Bo01-området var vid den här tiden det ställe i Europa där byggkranarna stod som tätast. Inför Bo01-mässans öppnande byggdes det mycket intensivt.

Mässan öppnas[redigera | redigera wikitext]

När Bo01-mässan öppnades av kungen och drottningen stod det klart att många visningslägenheter hade hunnit bli klara. Husen såg utanpå ganska färdiga ut, men inuti bestod många lägenheter som inte var visningslägenheter bara av tomma skal. Under första delen av mässan hade man bara hunnit iordningställa de största vägarna i Bo01-området. De mindre stråken var fortfarande grusgångar. Detta fixades till under mässans gång.

De första invånarna[redigera | redigera wikitext]

Området är populärt att vistas i speciellt sommartid.

De första Bo01-invånarna flyttade in medan mässan pågick. Flyttbilarna fick bara komma in i området på förmiddagarna. Flyttning på egen hand utan flyttfirma fick bara ske utanför mässans öppettider. Bilar fick inte vara inom mässområdet under mässans öppettider. De boende fick parkera bilarna utanför Bo01-området. Bo01-mässan lockade många besökare, men inte så många som man hade räknat med. Främst var det de utländska besökarna som uteblev. Många Malmöbor tyckte att inträdet var för dyrt.

Mässbolaget gick i konkurs[redigera | redigera wikitext]

Dagen efter sista mässdagen försatte sig mässbolaget i konkurs, vilket väckte stor uppmärksamhet i tidningarna. Många småföretagare som hade hjälpt till med mässan fick inte ut någon ersättning, vilket i sin tur skapade en dominoeffekt där andra bragtes i konkurs. I samband med detta lämnades flera stämningsansökningar in.

Från mässa till bostadsområde[redigera | redigera wikitext]

Efter Bo01-mässan revs staketet runt området, och för första gången kunde de boende i området nå sina bostäder utan att passera en bevakad grind. Nu var det dags att omvandla Bo01-mässområdet till ett mer normalt bostadsområde. I boken Cities for People av Jan Gehl hyllas Bo01 för bland annat dess humana och variationsrika byggnader, offentliga rum och stadsplanering.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]