Peter Bogdanovich

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Peter Bogdanovich
Peter Bogdanovich 2008.
Peter Bogdanovich 2008.
Född30 juli 1939 (82 år)
Kingston, New York, USA
Andra namnPeter Bogdonovich, Derek Thomas
År som aktiv1966–
MakaPolly Platt
(1962–1971)
Louise Stratten
(1988–2001)
PartnerCybill Shepherd (1971–1978)
Dorothy Stratten (1980–hennes död 1980)
Betydande verkDen sista föreställningen
Paper Moon
Mask
IMDb SFDb

Peter Bogdanovich, född 30 juli 1939 i Kingston i New York, är en amerikansk regissör, manusförfattare, filmproducent och skådespelare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Peter Bogdanovichs mor var judisk och född i Österrike, medan hans far var av serbisk börd och östortodox kristen. Bogdanovich utvecklade tidigt intresse för film och arbetade till en början på biografer och senare med film på Metropolitan Museum of Art. För museets räkning skrev han bland annat en biografi över Orson Welles. Han gifte sig 1962 kostymören Polly Platt som delade hans intresse för film. De följande åren tillbringade makarna med att se och studera film.

I juni 1964 åkte makarna Bogdanovich bil från New York till Los Angeles, fast beslutna om att ta sig in i filmens värld. Regissören Roger Corman anlitade Bogdanovich som regiassistent vid inspelningen av De vilda änglarna (med Peter Fonda) och erbjöd honom att regissera filmen Targets, vilken spelades in i april 1967.

Bob Rafelson och Bert Schneider på det då hippa produktionsbolaget BBS fick upp ögonen för Bogdanovich och erbjöd honom att göra film hos dem. Bogdanovich föreslog en filmatisering av romanen "Den sista föreställningen" och fick i stort sett fria händer. Hans hustru assisterade honom mycket under inspelningen och var i realiteten en slags medregissör. Det var Platt som föreslog den då okända modellen Cybill Shepherd för en av de kvinnliga huvudrollerna. Inspelningen av Den sista föreställningen ledde dock till att Bogdanovichs och Platts äktenskap kollapsade eftersom Bogdanovich inledde en relation med Shepherd. Filmen blev en framgång hos både publik och kritiker och gjorde Bogdanovich känd samtidigt som den även lanserade Shepherd som skådespelerska. Därefter fick Bogdanovich regissera komedin Go'dag yxskaft? med Barbra Streisand i huvudrollen, även den en framgång.

I början av 1973 blev Bogdanovich uppringd av Paramounts VD Frank Yablans och mer eller mindre tvingad av göra Paper Moon. Bogdanovich hade stor hjälp av sin före detta fru Polly Platt och filmen, som hade premiär 1973, blev ännu en stor framgång för honom, eller snarast teamet Bogdanovich-Platt.

Bogdanovich magi bröts dock i och med Daisy Miller, en filmatisering av en roman av Henry James där Shepherd spelade huvudrollen. Filmen, som hade premiär 22 maj 1974, slaktades av kritikerna. Det hette bland annat att Shepherd, som särskilt kritiserades, hade ”utstrålning som en död hamster.” Nästa film, Nä, nu blommar de'!, som hade premiär 1975, blev likaså en flopp hos både kritiker och publik. Han hade senare smärre framgångar med filmen Mask (1985) samt produktionen av Sopranos där han även medverkade som skådespelare. Privat gick Bogdanovich bankrutt två gånger under 1990-talet.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Biskind, Peter: Easy Riders, Raging Bulls. Simon & Schuster 1998.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]